Eten en drinken in Gdansk
Een citytrip naar de Poolse havenstad Gdansk gepland? Prima keuze! En dat is niet alleen omwille van de prachtige...
Ik zie je de wenkbrauwen al fronsen bij de woorden “Russische gerechten” en “om je vingers bij af te likken” in één zin. Ik kan jullie geen ongelijk geven. De Russische keuken staat namelijk bekend om haar overdaad aan zure room of mayonaise, dille over àlle gerechten en véél (vettig) vlees (om nog maar te zwijgen over de vodka). Russen moeten immers een vetlaag opbouwen om de koude winters te overleven. Althans, zo stel ik mij dat dan maar voor. Toch heb ik kunnen ondervinden dat de Russische keuken ook heel veel lekkere gerechten met heerlijke smaken heeft. Hierbij mijn 10 favorieten:
Dat is natuurlijk een binnenkopper hé… Je kan écht niet naar Rusland reizen zonder de Borsjt (bietensoep) geproefd te hebben. De soep kleurt felrood door de bietjes en meestal vind je ook wortel, aardappel en rundvlees of kip terug in de soep. Zelfs met de obligate kwak zure room en dille smaakt het verrukkelijk.
Schrik trouwens niet wanneer je bij temperaturen van 30° plots koude borsjt voor je neus krijgt… Mij overkwam het! Toen ik bekomen was van de eerste schok, moest ik toegeven dat het koud eigenlijk ook wel smaakt!
Grote ogen heb ik getrokken toen ik merkte dat mensen ongelooflijk veel geld neertellen voor boekweit door die gehypete superfood trend. Weet dat boekweit spotgoedkoop is en daardoor Rusland’s meest gegeten voedsel is. Iedereen die zich dus blauw betaalt aan boekweit, boekweitmeel, gepofte boekweit of boekweitnoedels: je wordt opgelicht waar je bij staat. Ga gewoon naar een Russische winkel in de buurt en koop je boekweit voor een fractie van de prijs!
Russen eten dus altijd en overal boekweit! Ik at het in Moskou elke morgen met wat zoete vanillemelk (of gewone melk met suiker). Een traditie die ik gewoon voortzette toen ik weer in België was. Gezonder, goedkoper en véél lekkerder dan cornflakes! Ook wordt het bij warme gerechten geserveerd. Ik vond het het lekkerste als het na het koken wat opgebakken werd met champignons.
Mmmmm, pelmeni!! Echt om je vingers bij af te likken… zelfs met de zure room en de dille! Echt heerlijk! Het is een soort ravioli, maar dan veel lekkerder! Ieder Russisch gezin heeft wel een paar zakken pelmeni in de vriezer liggen. Je kan het ook zelf maken, maar ik vond de diepvries varianten zeker smaakvol genoeg. Je vindt Pelmeni in elke winkel en het is ongelooflijk smaakvol. Echt comfort food op z’n Russisch!
De vulling kan variëren van vlees, kaas, aardappel (vareniki genoemd) tot rode vruchten. Op die manier kan je het ook als dessert eten.
Okroshka is een typische koude boerensoep met erg goedkope, maar voedzame ingrediënten. Tot mijn grote trots kan ik het nagenoeg perfect namaken. Het is dan ook erg gemakkelijk. Je moet enkel gekookte aardappelen, radijs, ei lente-ui, komkommer, ham en veel dille in een kom doen en overgieten met Kvas. Kvas is een soort gefermenteerde gierstdrank. Het klinkt heel vies en dat is het ook… behalve als je het over deze salade giet 🙂 Zoals de Russische traditie het betaamt, is het ondenkbaar om deze koude soep zonder zure room te eten. Maar eigenlijk maakt dat het net zo lekker 🙂
Het is niet echt een gerecht, maar zo typisch voor Rusland dat het gewoon in het lijstje moet staan: de plombir ijsjes! Dit zijn typische Sovjet-ijsjes en kosten amper een euro. Overal in parken staan kraampjes waar je de ijsjes kan vinden. Je hebt veel smaken van vanille, chocolade, rum-rozijnen tot pistache. Ik heb me er ziek aan gegeten in Moskou aangezien ik er tijdens een hittegolf was. Je kan Rusland echt niet verlaten zonder er veelvuldig van geproefd te hebben!!
Hoewel je me in België zelden op het eten van vlees zal betrappen, deed ik dit wel af en toe in Rusland. Ik verbleef bij een Russisch omaatje dat me met zoveel liefde de lekkerste Russische gerechten voorschotelde. Ik vond weigeren erg onbeleefd en ik was ook wel erg nieuwsgierig naar de Russische keuken en daar hoort nu eenmaal veel vlees bij. De Kotleti waren veruit mijn favoriet.
Het is een soort zelfgemaakte kipburger van gemalen kip met ui, kruiden en veel paneermeel. Heerlijk zacht en smaakvol!
Ik wist niet wat me overkwam toen ik in Moskou voor het eerst sirniki at. “Sir” is Russisch voor kaas, dus eigenlijk is dit een soort kaaspannekoekje. Er wordt een soort cottage cheese gebruikt, waardoor het héérlijk is als je het met rood fruit eet. En als je er héél veel eet, is het nog lekkerder… Grapje hoor, maar het is gewoon onmogelijk om het bij eentje te houden, zo verrukkelijk zijn deze Sirniki. Ik kreeg ze als dessert, maar Russen eten ze ook geregeld als ontbijt. Zelfgemaakt zijn ze het lekkerst!
Deze salade is één van de meest authentieke Russische salades die je maar kan bedenken. Deze salade wordt te pas en te onpas bij de maaltijd geserveerd en ook ik deed in Moskou enthousiast mee met deze gewoonte. De Vinaigrette salade is helemaal rood door de bietjes, maar bevat ook aardappel, wortel, ui en veel augurken. De dressing is erg zuur en dat maakt de salade heerlijk fris!
Als ik Rusland erg mis (wat geregeld gebeurt), maak ik deze salade voor mezelf 🙂
Wetende dat ik alle bovenstaande gerechten zorgvuldig testte in Moskou, kan je je al wel voorstellen dat ik niet alleen met veel mooie herinneringen uit Rusland terugkwam, maar ook met flink wat extra kilo’s. Op zich zou het allemaal nog meegevallen zijn moest ik deze prjaniki koekjes niet ontdekt hebben. Ik waarschuw jullie: ze zijn ongelooflijk verslavend. Voor je het weet is de hele zak eraan! Het is een soort van kruising tussen peperkoek en taaie cake. Je kan ze zonder vulling kopen, maar ik kan je aanraden om de kersen- en abrikozenvulling eens te proberen. Bijzonder lekker en ideaal bij de thee! Ik had 5 zakken prjaniki in mijn koffer toen ik Moskou verliet, zegt al genoeg hé 😉
Oh jongens, piroshki… wat lekker!! Het probleem is dat er in Moskou veel streetfood te vinden is, waardoor de verleiding van de gevulde piroshki werkelijk overal lonkt. En ik kon die verleiding zelden weerstaan. Piroshki zijn een soort broodjes die op een sandwich lijken met allerlei vullingen gaande van kool, vlees, appel, chocolade, ei en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. Die met kool en ei waren mijn favoriet. Zo’n broodje kost amper een halve euro en wordt ter plekke voor je verwarmd. Gruwelijk lekker en het ruikt héérlijk!
Piroshki is zo’n typisch gevalletje van “ik kan dit wel zelf maken, maar dat is heel veel werk en kant-en-klaar smaken ze toch beter” 🙂
De Russische keuken is erg gevarieerd en heeft heel veel lekkere specialiteiten. Deze tien gerechten zijn mijn favorieten! Omdat ik altijd op zoek ben naar inspiratie, vind ik het heerlijk om te horen of jullie al Russische gerechten gegeten hebben en hoe die bevielen!
Voor wie zelf aan de slag wil met deze Russische gerechten kan hier en hier recepten terugvinden (in het Engels helaas).
Comments
13 CommentsAnneloes en Janet
jun 9, 2015Wauw, daar staan best lekkere dingen bij. Heb me eigenlijk nooit zo in de Russische keuken verdiept. Die Okroshka lijkt me wel wat. Enig idee waar je die gerfermenteerde gierstdrank kunt kopen? Hier in Groningen zit geloof ik wel ergens een Russische mini-supermarkt. Zou zo’n winkel het hebben? Ennuh, heb je dan ook een link naar een goed recept (online)? Leuke blog verder! Groetjes, van de dames uit Grunn 😉
Marijke
jun 9, 2015Oh, super leuk dat jullie zelf aan de slag willen! Ik heb in de blog onderaan twee links naar de beste blogs op vlak van Russische recepten gezet. Wie weet zijn er nog lezers zo moedig als jullie 🙂
Ik denk wel dat een gespecialiseerde Russische winkel zeker Kvas heeft, want het is erg populair in Rusland. Er is wel een verschil tussen zoetere Kvas om te drinken en Kvas om te koken. De derde fles van links te beginnen is de Kvas om te koken: http://en.wikipedia.org/wiki/Kvass#/media/File:Kvass_brands.jpeg het noemt “Kvas Oznakovskiy”. Het beste recept dat online te vinden is van Okroshka is dit: http://nieuws.zendorado.nl/okrosjka-russische-koude-zomersoep/
Hopelijk kunnen jullie hiermee aan de slag. Ik zou wel zeker aanraden om de soep na het toevoegen van de Kvass minstens een uurtje in de koelkast te zetten zodat de smaken vermengen. Dat maakt echt een heel groot verschil! Wees ook zeker niet zuinig met kruiden! Veel succes 🙂
Patricia
jun 9, 2015Dat ziet er lekker uit allemaal zeg! Ik had hiervoor echt geen idee wat je kunt eten in Moskou, maar dit ziet er goed uit. Mocht ik ooit naar Moskou gaan dan weet ik nu wat ik moet eten daar!
Marijke
jun 9, 2015Haha, inderdaad 🙂 Hopelijk schrikt het je niet af… het is heel anders dan onze keuken, maar echt héél lekker!!
Jessica
jun 9, 2015Ik was vorig jaar in Rusland, maar kon in Moskou maar weinig goede restaurants vinden waar je betaalbaar Russisch avondeten kon bestellen (koffietenten hebben ze dan wel weer in overvloed). Maar de Sirniki’s zijn inderdaad een aanrader!
Marijke
jun 10, 2015Mij is het de eerste dagen ook niet gelukt om iets betaalbaars te vinden, maar toen gaf iemand me de tip om bij één van de restaurants van My-My (spreek uit als ‘Moe-Moe’) te gaan eten. Dat is een keten met heel goedkoop en lekker eten. Daar ben je nu niet zoveel meer mee, maar moest je nog eens teruggaan, kan ik het echt aanraden!
Verder had ik het geluk om in de kantine van de universiteit te kunnen eten én bij een omaatje te wonen die af en toe kookte. Maar ik vond het ook wel vreemd dat je eerder zo’n Amerikaanse veel te dure koffietent kon vinden dan een betaalbaar restaurant!
De Wandelgek
jun 10, 2015Ik ben gek op borsjt! Echt heel lekker. En koude soep is ook niet zo heel vreemd. In hongarije at ik al eens koude kersensoep en wat te denken van gazpacho? Leuke blog en veel lekkers en ook nieuwe dingen om te proberen. Maar toch nog 1 vraagje: ben jij dan niet van de Waterzooi?
Marijke
jun 11, 2015Ah ja, nu je het zegt… ik vind gazpacho super lekker! Haha, ik heb dus tot mijn grote schaamte nog nooit Waterzooi gegeten… moet er toch dringend eens van komen. Goed dat je me eraan herinnert 🙂
De Wandelgek
jun 15, 2015En dan een blogje over waterzooi en belgisch bier
Marijke
jun 18, 2015Goed plan, al laat ik dat bier-gedeelte dan wel aan Jeroen over. Ik lust helemaal geen bier 🙂
Kimber – Reisgenie
jun 16, 2015Heel leuk zeg! Ik wist niet dat je in Rusland ook zo lekker kon eten. Moet eerlijk bekennen dat ik bij Russisch vooral aan heel zwaar en vet eten denk. Leuk om een vooroordeel ontkracht te zien.
Marijke
jun 18, 2015Dankjewel 🙂 Die zware, vete maaltijden zijn er wel, maar het merendeel van de Russen eet meer dan geregeld lichtere en gezondere maaltijden. Ik had dat vooroordeel zeker ook toen ik voor het eerst naar Rusland ging, gelukkig maar is het niet waar gebleken 🙂
Kristina
feb 18, 2016Hallo iedereen, ik ben zelf een Rus! De salade die bijna elke Rus maakt op een feest of een speciale gelegenheid, is ongetwijfeld ‘olivjé’! Zeer makkelijke salade en heel lekker! Ook wat je zeker moet proeven is ‘seljotka pot shoebaj’, dat is haring met bieten en nog van alles!
Met vriendelijke groetjes !