Familieweekend in een ecologisch huisje in de Borinage
Dat heb je dus als reisblogger hé… Als je mee op reis gaat, wordt er voor het zoeken van accommodatie meteen...
Onze afvalvrije maand is ondertussen afgelopen, dus hoog tijd om onze bevindingen neer te schrijven. We hebben afgelopen maand ontzettend veel geleerd, uitgeprobeerd en doken de stad meer dan eens in met onze fietszakken vol bakjes en potjes. Benieuwd hoe we het er vanaf gebracht hebben? Op zoek naar tips over hoe jij je afvalberg kan verkleinen? Je bent hier aan het juiste adres. Aarzel vooral ook niet om via de reacties of via een mailtje bijkomende vragen te stellen, moest je die hebben!
Tijdens deze maand hadden we al snel in de gaten dat afvalvrij leven alles behalve goedkoop is. Hoe leuk de afvalvrije winkel van Leuven ook mag zijn, het is er bijzonder duur! Ook de lokale en biologische producten zijn flink duurder dan de supermarktproducten. Je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden is dus niet zonder meerkost, maar wel ongelooflijk zinvol.
Concreet steeg ons huishoudbudget met 23%. Dan moet je ook weten dat we een heleboel producten (vooral kaas en yoghurt) zoveel mogelijk hebben laten staan om ons budget enigszins binnen de perken te houden. We aten dan wel weer véél meer groenten en fruit omdat dit steeds erg goedkoop te krijgen is!
Leven zonder afval is wel even wennen. De eerste dag werd ik bestookt met mails van Jeroen met de vraag of hij nu op het werk nog minute soep en zakjes suiker mocht gebruiken etc. Nee een nee, helaas! 😉 Ik leerde ook eetplanningen maken, iets waar ik voorheen van gruwelde. Maar als je eens per week het grootste deel van je boodschappen doet, heb je nu eenmaal meer tijd om achter het fornuis te spenderen.
En geloof me vrij dat je die tijd effectief nodig hebt. Pizzadeeg maken, zelf brandnetelpesto maken, pitabroodjes maken,… het is zo lekker en zo leuk om te koken, maar qua tijdsinvestering kan dit wel tellen. Toch vonden we dat we dit moesten doen, omdat we ons kunnen voorstellen dat er meer gezinnen zijn waarbij er twee mensen voltijds buitenshuis werken. Ik kan vol overtuiging zeggen dat het echt wel bol te werken is, maar verpakkingsvrij koken vergt planning.
Onze voedingsgewoonten veranderden zo radicaal dat Jeroen begin deze maand op 14 dagen tijd 3 kilo verloor. Zijn looptrainingen gingen minder goed, zijn vetpercentage daalde nog verder en hij had het constant koud en was futloos. Dat wil je dus niet hebben! Voor alle sporters kan ik aanraden om erop toe te kijken dat je voldoende koolhydraten, eiwitten (noten bijvoorbeeld) en onverzadigde vetten (pesto, olijfolie,…) binnenkrijgt. Jeroen heeft hier extra op gelet en nu is zijn energiepeil hoger dan ooit tevoren! Hij heeft zelfs besloten om zijn dagelijkse, geliefde, mierzoete cruesli in te ruilen voor een flinke kom dampende havermout!
*doet een vreugdedansje* Ik ging net wegen hoeveel afval we nu echt hadden en dit blijkt amper 73 gram te zijn!! Om onder de 10 kg afval per persoon per jaar te zitten, mochten we deze maand eigenlijk 833 gram afval per persoon produceren en daar zitten we ruimschoots onder! Dus afvalvrij leven is echt wel mogelijk!
Zaken zoals lenzenvloeistof, wattenstaafjes, dopjes van de recycleerbare flessen en pleisters hebben we echt niet kunnen vervangen. Onze persoonlijke verzorging volledig afvalvrij maken, is ons jammer genoeg niet gelukt.
Via deze link kan je de tips lezen die we verzameld hebben gedurende deze maand. Jeroen heeft erg veel tijd en moeite gestoken in de grafische vormgeving van de tekst en het maken van de illustraties. Ik hoop dat dit het voor jullie ook daadwerkelijk leuker maakt? Als jullie nog iets zouden missen, dan mag je het gerust laten weten. De bedoeling is dat het een heel concrete en bruikbare handleiding is die jullie helpt om je afvalberg te verkleinen. Deel dit document dus gerust zoveel mogelijk! Hoe meer mensen meedoen, hoe meer impact we hebben op onze voetafdruk!
Download onze tips in een mooie illustratie!
Verder willen we vanaf januari ook maandelijks een nieuwsbrief versturen. In die nieuwsbrief, vind je naast reistips en extra tips om je voetafdruk te verkleinen ook afvalvrije recepten. In januari mag je het recept voor onze overheerlijke afvalvrije pizza alvast verwachten., want dat willen we jullie echt niet te lang onthouden 😉 Het was naast de brandnetelpesto één van de hoogtepunten van onze afvalvrije maand!
Hieronder kan je je e-mailadres ingeven als je de nieuwsbrief graag wil ontvangen. Vergeet nadien niet op ‘inschrijven’ te klikken.
Verder wil ik iedereen ongelooflijk bedanken voor al het enthousiasme, de tips en de ideeën. Ik vreesde een beetje dat mensen niet zaten te wachten op mijn posts rond ecologie, maar ik ben zo blij dat jullie het tegendeel bewezen hebben. Het geeft me ook daadwerkelijk hoop voor de toekomst. Vele kleine stapjes, vele kleine initiatieven en vele kleine veranderingen kunnen echt wel het verschil maken. Wij dragen alvast graag ons steentje bij en kunnen alleen maar hopen dat jullie dat ook zien zitten!
1000 maal dank en veel succes gewenst!!
Comments
11 CommentsDe Wandelgek
dec 5, 2015Flink geleerd tijdens het proces. Ben eigenlijk benieuwd welke zaken jullie mee door willen gaan oon na de afvalvrije maand en welke jullie te moeilijk vinden om mee door te gaan. In het artikel noem je al de verzorgingsartikelen en zo, maar waren er ook nog zaken die je op zich makkelijk verpakkingsvrij kunt krijgen maar die toch te lastig zijn in de dagelijkse praktijk? Bijvoorbeeld door vervoerprobleem of zo iets? Verder petje af voor het volhouden ?
Marijke
dec 7, 2015Zolang we in Leuven zitten, hebben we geen vervoersproblemen. Verpakkingsvrij leven in een stad is echt nog zoveel makkelijker dan op het platteland. Kaas en yoghurt zijn ook wel dingen die lastig zijn. Je kan bepaalde kazen en yoghurt verpakkingsvrij krijgen, maar dat is inderdaad ver fietsen en gewoon ontzettend duur! Omdat wij meestal vegetarisch eten, voegen we vaak kaas toe aan onze gerechten. We zouden ons blauw betalen en het we zouden meermaals per week naar de winkel moeten omdat het niet zo goed bewaart! Yoghurt hebben we wel bijna volledig geschrapt uit ons voedingspatroon en vervangen door havermout, wat héél gemakkelijk en goedkoop te krijgen is zonder verpakking. Dus beetje bij beetje komen we er wel 😉
De Wandelgek
dec 8, 2015@wanderersblues Okee? Ik ga ook eens een beetje kijken waar het met verpakkingen minder (of beter kan (papier ipv plastic?). Hield me tot nu toe meer bezig met compenseren van vervuiling vooral bij reizen. Dus vooral treinreizen en waar mogelijk de CO2 stoot van een vlucht compenseren met jonge boomaanplant e.d. ? yoghurt is lastig alhoewel we in nederland nog wel yoghurt in glas hebben ipv in pakken. Maar ja glas is zwaar zeker zonder auto ?
Lies
jan 5, 2016ik vervoer mij ook met de fiets en koop yoghurt in glazen potten. Hier zijn de kindjes niet dol op havermout, alleen de zelfgemaakte muesli (met havermout) eten ze wel. Maar inderdaad, alle zaden en noten vinden zonder verpakking… En de verpakkingsvrije winkel in Leuven is inderdaad verre van goedkoop. Maar wc-papier zit toch ook altijd in plastic verpakt? En rijstwafels ook? Op de markt in Leuven op zaterdag kan je kaas kopen die je dan gewoon in een handdoek kan wikkelen. Dat is hun advies om de kaas te bewaren, dus ik veronderstel dat ze het niet erg zouden vinden dat je deze dan direct in een handdoek wikkelt. Verder gaan wij naar de bioboer op de markt op zaterdag. Helemaal niet zo duur als je seizoensgebonden koopt. Honing ook op diezelfde markt. Als je pot leeg is, geef je die gewoon terug aan de mevrouw van de honing. Het vergt wel tijd en planning, omdat je naar meer dan één winkel moet gaan. Het gevolg is dat wij nog amper in de Colruyt moeten zijn, alleen dan voor wc-papier 😉
Sandra
dec 5, 2015Echt onwijs leuk om te lezen. Ik vind het zo knap dat het jullie is gelukt. Maar nu? Gaan jullie nu weer terug naar het normale of blijven jullie dit volhouden?
Carolien – On a Healthy Adventure
dec 10, 2015Leuk om jullie ervaringen te lezen. Dat is weinig afval in een maand, super gedaan! Wel spijtig van de meerkost die verpakkingsvrij leven met zich meebrengt, dat schrikt toch wel af. Maar ik vind het belangrijk dat je er bewust mee bezig bent en probeert zo weinig mogelijk afval te produceren, want dat is al een stap in de goede richting 🙂
Marijke
dec 10, 2015Ja, die extra kost maakt het ook wel echt lastig. We hadden het wel verwacht en hebben de voorbije maand ook veel producten (vooral zuivel) laten staan zodat het niet nog duurder zou worden. Jammer dat bvb. verpakkingsvrije winkels geen steun vanuit de overheid krijgen om de prijs wat te drukken! Dan zou het voor ons ook veel gemakkelijker geweest zijn om dit vol te houden! Maar inderdaad, waar mogelijk toch al stappen in de goede richting nemen betekent toch ook wel heel wat 😉
lottevdw
dec 14, 2015Ik loop ZO hopeloos achter met het lezen dat hier nu “pas” aan kom 🙂 Wat fijn om jullie resultaten te lezen seg, en ik vind het echt indrukwekkend hoe weinig afval jullie geproduceerd hebben deze maand (73 gram?!)! Jammer dat het meer tijd en geld kost, maar ik denk dat met jullie tips je misschien nog niet afvalvrij maar alleszins al wel afvalarmer kan gaan leven, zonder zelfs nog maar het gevoel te hebben dat je veel inspanning moet leveren. Elke beetjes helpen toch?
Marijke
dec 15, 2015Zwijg me over dat hopeloos achter staan 😉 Hier is het waarschijnlijk nog dramatischer 😉 Inderdaad gaan we nu afvalarm leven. Qua bewustwording voor onszelf doet een maand ook al heel veel. En inderdaad, alle beetjes helpen, zo redeneren we ook maar 😉
Issa
jan 25, 2016Zeer leerrijke info! Maar jullie hadden 23% verhoging van jullie huishoudelijk budget. Heb je daar de afvalsverwerkingskosten die je nu niet had ook in verrekend?
Doe zo verder…?
Wanderer’s Blues
jan 25, 2016Ja, op de valreep dachten we eraan om dat ook te verrekenen. We hebben gewoon de kost van onze vuilzakken bijgeteld bij de maand waarmee we de afvalvrije maand vergeleken hebben. Heel fijn om te horen dat je er iets aan hebt!! ?