Ecologische Voetafdruk van jouw reis
Hoe combineer ik mijn passie voor reizen met een ecologisch verantwoorde levensstijl? Het is een pertinente vraag...
Poeh, dit was me wel een zware week. Op de één of andere manier heb ik in het begin van deze week amper zin om te koken. “Ik (Marijke)” en “geen zin om te koken” is normaal iets wat je zelden in één zin zal lezen. Ik moet bekennen dat je een heleboel minder opties hebt om te koken als je geen verpakkingen mag gebruiken. Het komt er dus op aan om creatief te zijn, maar als ik weinig tijd heb, kost me dat wel een pak meer energie. Ik ga er vanuit dat het ook een kwestie van leren is en dat het na een tijd wel veel eenvoudiger zal gaan. Of dat hoop ik toch 😉
Ik vermoed dat het gebrek aan zin om te koken te maken heeft met het feit dat ik geitenkaas en fetakaas mis. Daar kan ik zo’n héérlijke salades van maken, dat je me er bijna spontaan een Michelin-ster voor zou geven 😉 Gelukkig wist Lotte me een kraampje op de markt aan te raden waar je geitenkaas zonder verpakking kan kopen. Zondag ga ik dan op tocht om eindelijk mijn geliefde geitenkaas te veroveren!
Tegen het einde van de week kreeg ik terug zin om te koken. Ik slaagde in 2 van mijn 3 voornemens van vorige week. Om te beginnen maakte in havermelk. Jeroen drink koemelk met liters, maar voor mij is dat iets te heftig. Normaal drink ik sojamelk, maar daar was geen verpakkingsvrije versie van te vinden, dus maakte ik mijn eigen havermelk! Wat is dat gemakkelijk! Ik denk erover om een aantal recepten te bundelen en ze zo voor jullie beschikbaar te maken. Dit komt er zeker tussen te staan!
Ook maakte ik gisteren een volledige tafel hapjes zonder ook maar één verpakking te gebruiken. Er ging véél denkwerk aan vooraf, maar uiteindelijk maakte ik pompoenhummus, bruschetta’s met tomaat en soep van tomaat, geroosterde aubergine en komijn. Ook die receptjes mogen jullie binnenkort verwachten!
De derde doelstelling was om een verpakkingsvrije deo te vinden of maken. Ik kreeg een ongelooflijk leuk receptje (ik weet niet of dit wel het goede woord is) om zelf deodorant te maken van één van de lezers. Helaas heb ik nog geen kokosvet en baking soda zonder verpakking weten te vinden. Dus dat laatste voornemen moet ik nog zien waar te maken. Ik werk eraan!
Omdat ik merk dat die voornemens (en dan vooral het openbaar maken ervan) erg stimulerend werken, maak ik er ook deze week weer een paar nieuwe:
Dankzij de verpakkingsvrije maand ben ik gaan inzien hoe abnormaal het is dat we het hele jaar door alle groenten en fruit hebben. Enorm veel wordt geïmporteerd en de ecologische voetafdruk daarvan is ongelooflijk hoog. Ook daar wil ik deze maand extra op letten. Vandaar het voornemen om bij lokale boeren verse seizoensproducten te kopen.
Als ik eerlijk moet zijn, merk ik dat zo’n verpakkingsvrije maand enorm leerrijk is. Vooraf dacht ik al over enkele mogelijke conclusies en tips. Ik dacht niet dat ik zoveel zou bijleren door het ook effectief te doen. Boy, I was wrong 😉 Al jullie tips en doorgestuurde artikels etc… hebben ervoor gezorgd dat ik echt wel veel heb bijgeleerd over hoe verpakkingsvrij (of verpakkingsarm) te leven. Ik ben van plan om alle tips te bundelen en aan het einde van de maand beschikbaar te maken. Alvast ongelooflijk bedankt voor de tips en het enthousiasme. Dat maakt deze uitdaging zoveel leuker!
Comments
12 CommentsKimber – Reisgenie
nov 14, 2015Super goed van je zeg! Echt knap dat je het zo voor elkaar weer te krijgen. De Groene Meisjes zijn nu ook enorm met het onderwerp bezig dus misschien kun je daar nog wat handige tips vinden :).
Marijke
nov 15, 2015Ja, het is niet altijd even gemakkelijk, maar het gaat elke week beter! Ik had ook gezien dat de groene meisjes er toevallig deze week mee bezig waren. Ik ga eens een uurtje vrijmaken om hun site uit te pluizen op zoek naar tips! Het kan maar een indruk zijn, maar mij lijkt het dat Nederland zoveel verder staat op vlak van afvalvrij leven! Goede bron van inspiratie dus 😉
Jenny – ikreis.net
nov 14, 2015Wat goed dat je tijd vrij maakt om dit allemaal te doen. Ik kan er een hoop van leren!
Marijke
nov 15, 2015Oh, tof dat het inspirerend werkt! Dan is het mijn tijd meer dan waard! Nu zoeken we naar een formule waarin we ook na deze maand onze afvalberg kunnen beperken, maar die iets minder tijdsintensief is 😉 Het blijft wel een erg leuke uitdaging!
lottevdw
nov 14, 2015Mmm, het water loopt me al in de mond bij het horen van die tapas!
Marijke
nov 15, 2015Ja, en ondertussen is het ook al goedgekeurd door het bezoek 😉 En nu hoog tijd om de restjes op te smikkelen!
cin
nov 14, 2015Fijn dat je zo consequent bent. Het blijft natuurlijk zo dat helemaal verpakkingsvrij leven bijna onmogelijk is. Ik vrees dat je de baksoda en het kokosvet echt niet zonder verpakking zal kunnen aanschaffen. Sommige producten kun je gewoon niet in bulk krijgen. Kartonnen of papieren verpakkingen bijvoorbeeld vind ik niet zo erg, die kunnen mee op de composthoop, ok er is bij de productie ook al heel wat energie verloren gegaan, maar ik kan het terug laten keren naar de natuur om het een beetje zweverig uit te drukken. Als het echt niet anders, dan kies ik dikwijls producten waarvan ik de verpakking zeker zal hergebruiken. Trouwens voor baksoda in een simpele kartonnen verpakking ga ik naar een Aziatische supermarkt, goedkoper dan in gewone supermarkten en niet in van die samengestelde strook bussen. In biowinkls vind j ze wel en in papieren zakken, maar daar is het dan weer een beetje duurder.
O ja je wou nog weten hoe je appelazijn maakt : je gebruikt gewoon schillen en klokhuizen van bioappels ( nodig voor gist die op de schillen zit) stopt die samen in een grote glazen pot, vult die met water en zorgt ervoor dat alles onderstaat ( door een schoteltje er op te leggen bijvoorbeeld, je laat de pot open maar dekt de pot af met een zakdoekje of kaasdoek. En laat het gewoon drie weken staan op een donkere, niet al te koude plaats. Het zal beginnen gisten, dat is de bedoeling ( suikers worden omgezet in alcohol) je kunt de appelsschillen er na drie weken uitfilteren en het alcoholhoudende water nu nog eens drie weken laten staan,nog steeds in open afgedekte pot. Azijn is eigenlijk niets anders dan alcohol die omgezet wordt door contact met zuurstof. Zelf sla ik de tussenstap over, de eerste keer was ik de appelazijn vergeten en na een dikke maand bleek ze al klaar te zijn. Er zal zich een witte laag bovenop het vocht vormen, dat is de ‘moeder , hiermee kun je een volgende lading starten. Het gebeurt slechts zelden dat het mislukt, maar je zal meteen het verschil ruiken tussen een schimmelige zooi en de geur van azijn. Hoe zoeter de appelen en hoe meer schillen en/of stukjes appel in verhouding tot de gebruikt hoeveelheid water,hoe langer je ze laat rijpen, hoe sterker de azijn.
Succes met het vervolg van je voornemen!
Marijke
nov 15, 2015Erg bedankt voor het recept!!! Ik had niet gedacht dat het zo lang duurde, maar natuurlijk heeft dat gisten tijd nodig. De biologische appeltjes zijn al gekocht en dan kan ik van start gaan. Erg benieuwd naar het resultaat 😉
Aha, aziatische supermarkten zijn hier genoeg, dus hopelijk vind ik daar baksoda! Is het echt dat papier & karton mee op de composthoop mag? In ons nieuwe huisje hebben we eindelijk een tuin, dus dan starten we ook meteen met de composthoop. Maar ik ken er nog niet zoveel van, maar als papier & karton er ook mee op mag, zou ik dat heel goed vinden. Dan kunnen we ook na deze maand onze afvalberg serieus reduceren. Als je wat zoekt, vind je echt wel veel kartonnen verpakkingen! Ongelooflijk bedankt voor alle tips!!
Jessica
nov 15, 2015Ik vind het echt knap dat je dit doet! En wij leren op die manier ook een beetje bij haha ;p Als je er inderdaad over gaat nadenken is bijna alles wat we in het dagelijks leven gebruiken verpakt.. (ik zou trouwens niet weten wat ik zonder kaas zou moeten)!
Marijke
nov 15, 2015Ja, je kan je mijn geluk niet voorstellen toen ik vanochtend op de markt eindelijk geitenkaas zonder verpakking vond 😉 Wel ook echt tof om te horen dat het inspirerend werkt. Dan is mijn missie al helemaal geslaagd 😉
Marcella
nov 16, 2015Zo interessante uitdaging! En zoveel dingen waar ik nog niet eens over nagedacht heb. Zoals dat verpakkingsvrije kaas kopen lastig is, en dat als je zelf deo wilt maken, de ingrediënten ook weer in verpakkingen zitten. Leerzaam joh!
Marijke
nov 16, 2015Ja, wij hebben die dingen ook maar al doende geleerd… want het is echt wel een leerproces. Ik ben zo blij verrast door alle positieve reacties die we gekregen hebben. Ik wist niet zeker of mensen wel geïnteresseerd waren in onze verhalen. Ik kan niet zeggen hoe gelukkig ik ben dat iedereen zo enthousiast reageert 😉