Ecologisch leven in tien stappen
Televisie, kranten, blogs (inclusief Wanderer’s Blues) overstelpen mensen met waarschuwingen: het is meer dan...
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: deze week verliep super goed! Vorige week begon ik mijn plezier in het koken wat te verliezen, maar deze week was daar niets meer van te merken! Ook kreeg ik -op één geval na- allemaal erg positieve reacties van mensen (zowel van verkopers als van mensen in mijn omgeving). Het gevoel dat ik anderen kan inspireren tot een groener leven, geeft me zo’n geweldig goed gevoel. Daar doe ik het voor!
Allemaal dankzij deze pizza is mijn goesting om te koken weer helemaal terug. Om eerlijk te zijn zag ik erg op tegen het maken van een pizzabodem. Het leek me zo’n gedoe en dat voorgemaakt pizzadeeg in een pakje leek me veel handiger. Aangezien pizza maken één van mijn doelen was vorige week, kon ik er niet onderuit. Ik kocht kaas en ham bij de charcuterie-afdeling van de supermarkt. Eigenlijk mogen ze het eten omwille van de hygiënevoorschriften niet in bakjes meegeven, maar de slager was zo enthousiast over ons project, dat hij het toch deed. Toen ik verder winkelde zag ik de man naar de kassa’s rennen om tegen al het personeel te zeggen dat het oké was dat ik met mijn bakjes aan de kassa zou verschijnen. Bijzonder lief en leuk!
In al mijn eigenwijsheid geloofde ik Jeroen nooit als hij zei dat pizzadeeg maken doodsimpel is. Zoals meestal blijkt achteraf dat hij volledig gelijk had! Zo’n pizzadeeg maken is echt een eitje (zonder dat je er effectief eieren moet in doen). Ik maakte ook zelf tomatensaus van verse tomaten. Niet te geloven dat ik altijd tomaat in blik kocht, terwijl dit zoveel lekkerder en ecologischer is! Vanaf nu geen blikken tomaat meer in huis! Goh en die pizza… ik denk dat het de lekkerste pizza ooit was! Jeroen en ik waren lyrisch! Volgende week maak ik er gewoon weer één 😉 Ook het recept zal ik binnenkort op de één of andere manier met jullie delen, want het zou erg egoïstisch zijn om dit voor mezelf te houden 😉
Op de markt had ik deze week een erg vreemde ervaring. Lotte raadde mij een kraampje aan waar ik eindelijk onverpakte geitenkaas zou kunnen kopen. De man zou ook erg lief zijn. Tijdens het aanschuiven trakteerde hij ons op toastjes met de héérlijkste geitenkaas. Wat had ik die verrukkelijke smaak gemist! Toen ik hem vertelde over ons project, zag hij het nut er niet van in. Hij weigerde ook om de geitenkaas zonder verpakking in mijn bakje te doen. Ik bleef (echt wel vriendelijk) aandringen. Uiteindelijk stopte hij de kaas in mijn bakje gaf het terug en zei dat hij mijn geld niet moest hebben. Ik dacht eerst dat het om een grap ging, maar hij bleef mijn geld weigeren. “Mevrouw, u dwingt mij tot liberalisme“, bleef hij zeggen. Uiteindelijk droop ik maar af, met mijn heerlijke kazeke dat figuurlijk een wrange nasmaak had.
Bij het groentenkraam brachten mijn bakjes iedereen zo in de war, dat de verkoper mij €6,40 aanrekende voor 50 gr spinazie. Toen ik nadien met de rekening terug ging, was iedereen nog meer in de war. Resultaat: ik ging naar huis met een selder, een courgette en een bakje spinazie voor het totale bedrag van 65 cent. Als ik zo blijf voortdoen, dan zal dat afvalvrij leven wel erg goedkoop zijn 😉
Deze verhalen om aan te geven dat winkelen met je eigen plastic bakjes en zakken verre van ingeburgerd is. De ene is al meer bereid dan de andere om in het systeem mee te stappen, maar helaas is het voor iedereen nog verre van evident.
Note to self: doe eerst wat research alvorens je doelen opstelt. Blijkbaar kan je geen rijstmelk maken zonder kokosroom. En dat laatste is dan weer niet verpakkingsvrij te krijgen. Ter compensatie maak ik volgende week amandelmelk, aangezien dat ook al een tijdje op mijn to-do lijstje staat!
Het lijkt me ook overheerlijk bij deze boekweitpannenkoeken! Dat laatste hebben we pas vorige week ontdekt, maar ook erna gaan we dit absoluut vaker maken. Niet te geloven hoeveel nieuwe lekkere recepten we deze maand al uitprobeerden!
De laatste volledige week gaat nu in, dus dit zullen ook de laatste doelstellingen worden. Ik kan jullie niet vaak genoeg zeggen hoe motiverend het werkt om doelen op te stellen. Op die manier wordt afvalvrij leven een soort uitdaging of wedstrijd en dat motiveert me ontzettend hard. Dat is een tip die ik iedereen kan meegeven!
Ik kreeg van een lezeres een recept om zelf appelazijn te maken. Ik gebruikte dat erg vaak in mijn gerechten en dat heb ik deze maand ontzettend gemist. Het is wel een proces dat drie weken in beslag neemt, dus de azijn zal niet klaar zijn voor het einde van de afvalvrije maand. Aangezien ik ook na deze maand zoveel mogelijk verpakkingen wil weren, is dat een prima manier om onze afvalberg toch te verkleinen! Een collega vertelde me een leuk verhaal over het netje, maar daarover volgende week meer!
Omdat de laatste volledige afvalvrije week eraan komt, wil ik nog extra mijn best doen om er iets leuks van te maken! Ook begin ik al stilaan na te denken hoe het verder moet na deze maand!
Comments
15 CommentsKimber – Reisgenie
nov 21, 2015Een heerlijke update! Ik volg jullie verhalen super graag, heel leuk om te lezen. En die kaasboer…. tja, ik kan me voorstellen dat het een wat vreemd verzoek is, maar moest hij zich echt zo bot opstellen? Beetje flauw.
Marijke
nov 23, 2015Ja hé, zo jammer dat hij niet enthousiast was. Gelukkig hebben veel andere verkopers net heel positief gereageerd, dus dat nare voorval proberen we maar snel te vergeten 😉 Echt heel leuk dat je het ook volgt. Ik had er geen idee van dat iedereen zo geïnteresseerd zou zijn, dus dat maakt deze maand eens zo leuk 😉
Jenny – ikreis.net
nov 21, 2015Fijn dat je nog altijd zo enthousiast bent! Vooral vol blijven houden, je zet mensen aan het nadenken.
Marijke
nov 23, 2015Dat is heel fijn om te horen! Als er iets is dat ik had willen bereiken met dit experiment, is dat het mensen tot nadenken aanzet. Ik ga proberen om alle tips te bundelen aan het einde van de maand in de hoop dat mensen er dan echt iets mee kunnen!
cin
nov 21, 2015Super, dat blijvende enthousiasme! Je hebt met je blog mij ook opnieuw wakker geschud, het is zo gemakkelijk om terug af te glijden. Ik hoop dan ook dat je het langer volhoud dan deze maand. Wasnetjes, je weet wel waarin je beugelbeha’s en zo stopt voor ze in de was gaan. Ik heb er ooit een setje gekocht in allerlei maten waarvan ik er uiteindelijk maar één gebruik voor de was, de rest zit in mijn handtas. Ook zag ik ooit een blog met simpele katoenen zakjes met een koordje als sluting ( stijl turnzak) waarop het gewicht van het zakje stond gedrukt, diy,en mooi gedaan. Voorkomt verwarring bij de winkeliers 😉
Ik zou toch nog wat verder zoeken naar recepten voor rijstmelk. Ik heb het ooit eens gemaakt voor mijn zoon die even veganisme wou uittesten en daar kwam geen cocosmelk aan te pas, ik kan alleen het recept niet meteen terugvinden. En pesto o zo gemakkelijk en laat je vooral niet beperken door een vast recept, ik maak pesto van zowat alles wat groen en eetbaar is. Momenteel is dat vooral veldkers, brandnetel en vogelmuur, jawel onkruid dat gratis en zonder enige moeite welig groeit in mijn moestuin.
Marijke
nov 23, 2015Ooh, dat is ook wel echt een leuke, die turnzakjes! Met gewicht erop is dat inderdaad ook heel handig! Wauw, het idee van onkruid in je pesto is echt maf! Maar ik vind het eigenlijk wel echt leuk! Brandnetels zijn overal te vinden, dus dat zou ik heel graag eens willen proberen… deze week nog 😉 Ik kan je niet vaak genoeg bedankt voor al die leuke en originele tips! Leuk dat jou toch ook wat extra kan enthousiasmeren door onze blogs… een mooie win-win situatie 😉
Stéphanie
nov 21, 2015Ik kan niet anders zeggen dat dit een super initiatief is! Grappig dat ieder zich weer anders opstelt op je verzoek om de producten in je eigen bakjes te doen. Zo zie je inderdaad, dat er nog een lange weg te gaan is. Maar wat zou het mooi zijn als we op deze manier zouden kunnen leven. Zou dat überhaupt mogelijk zijn vraag ik mij af of blijft dit utopie? Zelf koken en alles bereiden is sowieso gezonder en leuker en hoeft niet per se meer tijd te kosten, al zeg ik het zelf. En zo’n eigen gemaakte pizza is zoveel lekkerder dan een kant en klare of een met tomatensaus in blik bijvoorbeeld. Dit wil niet zeggen dat ik het zelf altijd doe, alles zelf koken en bereiden, was het maar zo. Gemakzucht..
Knap hoor dat jullie het volhouden, maar wat doen jullie wanneer de drie weken zijn afgelopen?
Marijke
nov 23, 2015Oh, wat grappig dat je net ook over een utopie begint. We willen na deze maand namelijk een soort van infodocument met tips etc. maken en in de intro schreef ik ook net over een utopie 😉 Het zou heel mooi zijn, het is misschien niet helemaal haalbaar, maar elke stap in die richting is de moeite waard! We zijn dus ook volop aan het kijken hoe we het nu verder doen. Het staat al vast dat we niet gewoon terug naar ons oude leven met veel verpakkingen gaan. Daarvoor heeft deze maand ons veel teveel gebracht. Maar zoals jij ook zegt is het op sommige dagen niet echt haalbaar om heel uitgebreid te koken of naar verschillende winkels te gaan etc… Vermoedelijk gaan we dus een soort van compromis zoeken dat ons niet al te veel extra tijd & geld kost, maar dat wel een heleboel minder afval oplevert. We zijn dus nog volop aan het zoeken & nadenken over hoe we het willen doen!
ivonne
nov 21, 2015Je bent echt goed bezig Marijke en ik vind het knap dat je al die bijzondere ingrediënten zelf gaat maken. Leven zonder afval is geen sinnecure, ik merk het zelf elke dag in mijn bestaan met compromissen….Daarom vind ik het extra knap dat je er zo voor gaat! Ben ook wel benieuwd wat jullie gaan doen als het decembef wordt, of 2016!
Marijke
nov 23, 2015We zijn er al druk over bezig hoe het verder moet, want het zou echt wel vreemd zijn om terug gewoon zoals ervoor te leven 😉 Ik merk dat ik al van veel dingen een gewoonte begin te maken, dus ik denk zeker dat we na deze maand afvalvrijer zullen leven! Maar ik denk ook dat we hier en daar zullen moeten zoeken naar compromissen!
De Wandelgek
nov 23, 2015Goed dat je dit volhoudt en er zijn echt vorderingen tov week 1 ? Raar dat die kaasboer zo reageert. Ik denk juist dat het omgekeerde waar is. Verpakkingen mishandelen de producten. Misschien eens aan hem vragen of appels in plastic folie aan bomen groeien en of wortels in styrofoam bakjes uit de grond worden getrokken ? ?
Marijke
nov 23, 2015Haha, daar kan ik mij echt wel in vinden… “verpakkingen mishandelen de producten”, had ik dat maar terug gezegd 😉 Hahaha, als je dat van die appels en wortels zegt, valt pas op hoe absurd die redenering is 🙂
De Wandelgek
nov 23, 2015Ik zie wel een ander probleem en dat is europese wet- en regelgeving rondom het vermelden van ingrediënten en houdbaarheidsdata of keurmerken e.d. Hoe doe je dat zonder verpakking.? Misschien door het op de schappen te vermelden of zo? Iets om over na te denken in de Eurpese raad want er iscecht veel te veel overbodig verpakkingsmateriaal.
Marijke
nov 23, 2015Aha, dat is inderdaad wel een goeie! Dat is inderdaad wel iets om over na te denken, want voor sommige mensen is die info wel noodzakelijk. Ik denk dat het in de verpakkingsvrije winkel gewoon op die bakken staat. Dat helpt natuurlijk ook al!
De Wandelgek
nov 23, 2015Ja en het is wettelijk verplicht. Anders rotzooien fabrikanten maar wat aan en kun je niet aangeven dat ze toch echt iets anders beweren te verkopen dan ze in werkelijkheid doen. Nou valt daar denk ik ook wel weer wat op te bedenken. Bijvoorbeeld stickers ipv verpakkingen scheelt ook al veel materiaal ?