Afvalvrij leven: week 3
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: deze week verliep super goed! Vorige week begon ik mijn plezier in...
Televisie, kranten, blogs (inclusief Wanderer’s Blues) overstelpen mensen met waarschuwingen: het is meer dan vijf voor twaalf wat ons leefmilieu betreft, we moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen, want de gevolgen van de opwarming van de aarde beginnen stilaan onomkeerbaar te worden. Dat is overweldigend en beangstigend… of dat vind ik toch. Ik heb mezelf aangeleerd om effectief actie te ondernemen en groener te leven, eerder dan me er suf over te piekeren. Want dat is de enige manier om bij te dragen tot verandering.
Ecologisch leven is voor mij geen alles-of-niets verhaal. Het heeft geen zin om plots erg veel drastische maatregelen te nemen, want dan is mijn motivatie ook snel zoek. Voor mij is ecologisch leven een leerproces. Stap voor stap kweek ik nieuwe gewoontes die duurzaam zijn. Dat houdt ook in dat ik met momenten een stapje terug moet nemen, maar dat heb ik leren accepteren. Zolang de algemene trend maar is dat ik groener en groener leef, lig ik er niet wakker van. Deze tien zaken ga ik dit jaar stap voor stap aanpakken. Dit om te voorkomen dat ik teveel in één keer doe en het snel weer opgeef. Met een jaar de tijd moet ik genoeg tijd hebben om aan elke gewoonte te wennen.
Hieronder vinden jullie de tien topics waarop ik me dit jaar wil focussen. Elke maand zal ik over één onderwerp een update plaatsen. Daarin kunnen jullie lezen wat ik precies gedaan heb, welke problemen ik ondervond, tips die ik kan meegeven,… Ik hoop dat het jullie kan inspireren om ook in jullie leven dingen “groener” aan te pakken. Weet dat ik maar een beperkt budget en beperkte tijd heb, net zoals vermoedelijk de meesten onder jullie.
1. Zwerfvuil: Een stukje natuur zoeken waarvan ik “zwerfvuil-meter” word en dit zwerfvuilvrij houden.
2. Verbruik: zuiniger omspringen met water, elektriciteit en verwarming.
3. Tuin: De tuin meer ecologisch maken
4. Mobiliteit: De auto niet nemen voor afstanden onder de 5 kilometer
5. Voedsel: lokale producten kopen en voedselverspilling tegengaan
6. Lokale natuurverenigingen: als vrijwilliger meewerken in lokale groenzones
7. Cosmetica & verzorging: ecologische varianten voor verzorgingsproducten zoeken
8. Huis: ecologischer wonen
9. Kledij: biologische kledij zoeken of tweedehands kledij kopen
10. Spead the word: Anderen aanzetten tot een groener leven
Om het groene plaatje te vervolledigen, kan ik jullie ook aanraden om eens een kijkje te nemen naar het resultaat en de tips van onze afvalvrije maand. Wij leefden een hele maand zonder afval en dat heeft onze zoveel ecologische gewoonten opgeleverd, dat wij ook nu zonder al te veel moeite onze afvalberg aanzienlijk beperken.
Een ander onderwerp dat jullie misschien wel zal interesseren, is de driehoek “consuminderen, minimaliseren en duurzaamheid”. Ook hier heb ik al over geschreven, aangezien repair cafés, gedeeld gebruiken en minimaliseren al een tijd in mijn ecologisch woordenboek staan. Neem dus gerust eens een kijkje, moest je inspiratie op dat vlak wensen.
Al wie tips heeft of zelf al stappen in bovenvermelde domeinen heeft genomen, mag dit gerust laten weten. Het blijft me verbazen hoeveel mensen hier op één of andere manier mee bezig zijn en hoe inspirerend dit werkt! Ik ben in elk geval erg gemotiveerd om deze tien stappen dit jaar te nemen en hopelijk anderen hiermee te inspireren!!
Comments
4 Commentslefabuleuxjardin
jan 22, 2016goed bezig
Kiss & Make-up
jan 24, 2016Als ik dit lees besef ik dat wij nog veel meer kunnen doen dan we al doen. Dit is echt een serieuze extra stap zetten en ik vind dat echt mooi en inspirerend.
Jessica
jan 31, 2016Erg leuk! Ik ben benieuwd naar je ervaringen 🙂 Voor mijn gevoel ben ik ook op de goede weg (weinig nieuwe dingen kopen, beter nadenken voor aankopen etc., afval scheiden, minder verbruiken, zo veel mogelijk biologische en ‘goede’ verzorgingsproducten gebruiken), maar misschien is duurzaam reizen ook nog wel een leuke topic voor je? Met een vliegtuig naar de andere kant van de wereld vliegen is immers niet heel duurzaam, maar er zijn wel manieren waarop je dit kunt componseren. En natuurlijk ter plekke heb je ook veel duurzame mogelijkheden (kopen bij lokale verkopers voor het stimuleren van de lokale economie, verblijven in ho(s)tels met een ecologisch keurmerk of bij een homestay, veel wandelen of reizen met de fiets/bus etc.) Als je nog een topic tekort komt dit jaar… 😉
Kirsten De Laet
mei 7, 2019Het is vooral overweldigend en beangstigend om zien, lezen en horen hoeveel mensen in dit opwarmingssprookje geloven en er bovendien met open ogen intrappen. Niks mis met ons klimaat, klimaat verandert namelijk continu. Er zijn warme en koude fases op aarde. Een hete zomer in de Lage Landen wil niet zeggen dat het klimaat verandert. Wij hebben nou éénmaal een gematigd zeeklimaat wat betekent dat we hete en droge maar ook koele kletsnatte zomers hebben. Idem voor de winterperiode. Dus nee, die onzin die men ons dagelijks door onze strot tracht te rammen, geloof er niet in. Het is enkel een middel om meer belastingen en allerlei taksen te kunnen heffen. En enkele briljante koppen (of zal ik sluwe zeggen) worden lekker rijk door naïeve mensen die in deze valkuil trappen. Dat we iets tegen de vervuiling moeten doen ga ik volledig in mee, het zwerfvuil dat je werkelijk overal ziet rondslingeren loopt immers de spuigaten uit. Maar dat is milieu en heeft niks gemeenschappelijk met klimaat.