Hoe plan je een reis door de Canadese Rocky Mountains?
Canada is groot. En daarmee bedoel ik écht wel groot. Het is te gek om te denken dat je tijdens één trip alles kan...
Na 2,5 weken volop genieten van de Japanse keuken, dachten we niet dat we nog veel verrassingen zouden tegenkomen tijdens onze laatste stop in Tokyo. Onze AirBnB host bood ons echter onverwacht een food tour aan door de bekende wijk Asakusa en natuurlijk zeiden wij geen nee! Wat we allemaal aten, overtrof onze stoutste verwachtingen. Gelukkig geen inktvissen op stokje of schildpaddenbloed voor ons, maar enkele héérlijke Japanse lekkernijen die beslist het delen waard zijn.
We startten met een Japanse donut van sojabloem en sojamelk. Lekker warm smaken ze het beste en het meest krokant. Het smaakt eigenlijk niet echt naar de donuts die wij kennen, maar eerder naar een soort van oliebol in ringvorm, maar dan iets minder zoet en iets droger en steviger. Véél beter dan oliebollen als je het mij vraagt, mijn scheve duim (restant van een volleybal-verleden) is het beste bewijs 😉 Deze lekkernijen kosten 100 yen of omgerekend 73 eurocent. Het hoeft niet te verwonderen dat de zoetigheden bij jong en oud erg geliefd zijn in Japan!
Menchi-Katsu is een soort van vleeskroket die het midden houdt tussen een bitterbal en een hamburger. Zelf eet ik amper vlees en vind het ook niet zo lekker, dus dit was niet echt mijn favoriet. Onder de Japanse vleeseters is het echter wel zeer populair streetfood. Eén kroket kost 200 yen of 1,46 euro. Onze host kieperde er een veel te grote kwak mosterd over en stikte er bijna in. Ik denk dat hij zelf ook niet zo’n grote fan van Menchi-Katsu is 🙂
Toen ik hier een hap van nam, had ik totaal geen idee wat ik aan het eten was. Het smaakte heel zoet en dus héél lekker! Toen onze host vertelde dat we zoete aardappel aan het eten waren, kon ik het nauwelijks geloven. Ik was ervan overtuigd dat het om één of ander snoepgoed zou gaan, omdat je die typische aardappelstructuur met moeite herkent. Japanners zijn trouwens echte zoetekauwen, dus dat verklaart meteen de populariteit van de zoete aardappel in Japan. De prijs voor zo’n aardappel is 1,46 euro en voor dat geld kan ik iedereen die Japan bezoekt, aanraden om het eens te proberen!
De Japanse obsessie met alles wat Brits en Frans is, neemt soms exuberante vormen aan. Deze pudding is gelukkig nog vrij onschuldig, maar het verbaasde me wel dat dit in de food tour van onze host zat. Echt Japans kan je deze pudding niet echt noemen, maar het was wel héérlijk verfrissend. Ik koos voor mango-pudding als surrogaat voor al het fruit dat ik niet kon eten omdat het er belachelijk duur is. Jeroen ging voor aardbei. Een echte smaaksensatie was het niet, want pudding blijft wel gewoon pudding… maar het kon er zeker wel mee door! Ik vind de prijs (2,20 euro) wel vrij hoog voor een klein potje pudding. Voor dat geld kan je eerlijk gezegd beter een donut én een zoete aardappel kopen!
Met voorsprong het hoogtepunt van onze food tour was het eten van Japans shaved ice. Een goede vertaling heb ik hier niet voor, want ‘geschoren ijs’ klinkt echt afschuwelijk, terwijl het net gruwelijk lekker was! Het zijn een soort van ijs-snippers waarover een siroop met zoete gecondenseerde melk wordt gegoten. Ik nam de variant met zoete bonen en matcha-siroop en Jeroen ging voor melk met nootjes. Het laagje dat erop zit is het best te vergelijken met marsepein. Het is ongelooflijk fris en lekker. Die afkoeling was zeker welkom met een temperatuur van 35°C. Ik kan iedereen die Japan bezoekt van harte aanbevelen om kakigori te proeven! Het is ook erg populair onder de Japanners. Een groot ijsje kost zo’n 5,50 euro en het is elke cent absoluut waard!
Ramen of Japanse noedelsoep is natuurlijk het cliché der clichés, maar absoluut het proberen waard. Er is trouwens veel verschil in de smaak en kwaliteit van ramen. Het is zeker aan te raden om een local te vragen om de goede zaakjes aan te wijzen. Dit was veruit de lekkerste ramen die wij op de hele reis aten! Persoonlijk vind ik 5,5 euro een mooie prijs voor de lekkerste ramen van de hele reis! Je kan ook een ramen zonder vlees (en met extra groenten nemen) als je vegetariër bent! In het algemeen is Japan trouwens een land waar je als vegetariër prima terecht kan!
Na al dat eten kon je ons al wel rollen, maar er bleek nog één stop op het programma te staan: een stop in een typisch Brits theehuisje dat bekend stond om de citroentaart. Eerlijk gezegd heb ik geen idee vanwaar die obsessie met Brits eten komt, terwijl de authentieke Japanse keuken zoveel lekkers te bieden heeft. Nu ja, zo’n citroentaart smaakt altijd (zelfs na al dat vele eten), maar ik blijf het wel ietwat vreemd vinden! Uiteindelijk was het de 1,82 euro wel waard, al was het maar omdat onze host er zo lyrisch over was 😉
Je kan je waarschijnlijk al wel voorstellen dat Jeroen en ik in een foodcoma verkeerden na de rondleiding, maar het was echt één van de hoogtepunten van de reis. Ik kan zo’n foodtour echt aanraden, want op die manier leer je lekkernijen kennen die je spontaan nooit zou eten! De Japanse keuken behoorde voorheen ook al tot één van onze favoriete keukens, maar deze tour deed de Japanse keuken alleen maar stijgen in onze achting!
Comments
6 CommentsKimber – Reisgenie
sep 8, 2015Oh jammie!! Dat klinkt goed zeg. Je foto’s zijn trouwens prachtig, heel mooi gedaan.
Marijke
sep 9, 2015Bedankt!! Ja, niet te geloven hoeveel honger ik zelf kreeg bij het schrijven van deze post 😉 De Japanse keuken is echt wel bijzonder lekker!
Vincent
sep 11, 2015Geweldig. Zelf vier weken in Japan geweest van de zomer, maar sommige van deze heerlijke gerechten gewoon gemist :-O
Marijke
sep 13, 2015Als wij deze tour niet zouden gedaan hebben, zouden we enkel de Ramen gekend hebben 😉 Kan dus echt wel een meerwaarde zijn, al denk dat je ook zonder echt wel van de Japanse keuken kan genieten!
Leuk dat je reageert, want nu zie ik al jouw Japan blogs die ik met véél plezier ga lezen! Op één of andere manier heb ik die compleet gemist!
Marcella
sep 24, 2015Wat leuk om te zien en lezen wat voor heerlijks kunt eten in Japan! Dat stemt een niet-vleesliefhebber best tevreden 😉
Marijke
okt 1, 2015Ja, hier ook een niet-vleesliefhebber die overheerlijk gegeten heeft in Japan. Lukt gelukkig prima 🙂 Enkel het veel te dure fruit was een domper op de eetvreugde 😉