Het St-Olavspad: zwemmen op z’n Noors
Na onze powermove van de dag voordien waren we eindelijk in ons ritme gekomen. De omgeving werd terug groener, het...
Noorwegen staat bekend als één van de duurste landen qua leefkosten. Ik kan dat niet ontkennen, maar met wat creativiteit kan je met een beperkt budget wel goed rondkomen. Onze reizen zijn altijd heel low-budget, zodat we zoveel mogelijk kunnen reizen. Onze eindejaarsreis naar Trondheim was daar geen uitzondering op. Met deze acht tips kan je ook met een krap budget zoveel mogelijk uit je reis in Noorwegen halen:
Ik ben al een tijdje enorme fan van AirBnB. Dit is veel budgetvriendelijker dan een hotel én je hebt de mogelijkheid om zelf te koken. Dagelijks uit eten gaan in Noorwegen is bijna niet te betalen en als je een glaasje wijn neemt al helemaal niet. Een keuken om zelf te koken is dus absoluut een must! Als je via AirBnB boekt, krijg je er meteen ook een gastheer/gastvrouw bij die maar al te graag tips geeft. Wij hadden het geluk om een heel appartement voor ons alleen te hebben omdat de gastheer op zakenreis was. Gelukkig heeft hij wel via mail en telefoon tips gegeven. Best of both worlds 🙂 Onze overnachtingen kostten 45 euro per nacht voor 2 personen, terwijl een overnachting in een héél goedkope hotelkamer zonder keuken ons 85 euro per nacht armer zou hebben gemaakt!
In de zomermaanden is wildkamperen een aantrekkelijke optie. Dat is namelijk overal in Noorwegen toegestaan, dus profiteer ervan!
Als je in de winter gaat heb je goede warme kledij en schoeisel nodig. Wij hadden nog sneeuwlaarzen, skiwanten en een dikke jas nodig. Mijn sneeuwlaarzen kocht ik via een tweedehandssite voor 5 euro en de rest leenden we van familie en vrienden. Jeroen wist zijn mama zelfs te overtuigen haar warme winterjas af te staan. Gelukkig viel het helemaal niet op dat het een vrouwenjas was 🙂 Wij gaan nooit op wintersportvakantie dus die dingen hangen niet standaard in onze kast. Nieuwe spullen kopen zou een serieuze hap uit ons budget zijn. In de zomer kan je bijvoorbeeld wat kampeerspullen lenen om te wildkamperen. Spreek je netwerk dus gerust aan en spaar zo een heleboel geld uit.
Om je vakantiebudget te vergroten, is het aan te raden om enkel handbagage mee te nemen. In de winter is dat wel een hele uitdaging. De oplossing is om zoveel mogelijk kleren aan te doen, zodat je niet zoveel kleren hoeft in te pakken. Als een michelin-mannetje wandelde ik met twee broeken en 3 truien door de douane op de luchthaven, maar geen haan die ernaar kraaide. Een bijkomend voordeel is dat je het op geen enkel moment tijdens je vliegreis te koud zal hebben 😉
Proeven van de lokale keuken is iets wat je absoluut moet doen! Maar niet alle maaltijden zijn zo op en top verfijnd. Eet je ’s morgens graag cornflakes of havermout, dan kan ik je verzekeren dat de Noorse variant niet per se zo anders zal smaken, terwijl die variant gegarandeerd het dubbele kost. Wij namen een voorraad havermout, thee, noten- rozijnenmengeling, koffie (extreem duur in Noorwegen) en minute soepjes mee. Hiermee spaarden we een heleboel geld uit! Dit mag trouwens allemaal in je handbagage. Bij de douanecontrole moest ik mijn koffer openmaken en die zat vol eten. De arrogante wijsneusdame achter mij merkte luid op dat ik dat toch niet allemaal mag meenemen in mijn handbagage. Je had haar gezicht moeten zien toen ik heelhuids met bagage door de controle raakte. Muahahaha, dat zal ze leren! Je mag dit dus echt allemaal meenemen, zolang je maar geen vloeistoffen meeneemt!
Als je de luchthaven buiten gaat, staan er een heleboel flybussen op je te wachten. Het is verleidelijk om er meteen op te stappen, maar weet dat er vlakbij elke luchthaven een trein voor minder dan de helft van de prijs naar de stad reist. Op alle luchthavens van Noorwegen, doe je er beter aan om met de trein te reizen i.p.v met de dure luchthavenbussen. Koop de tickets op voorhand via de automaten zodat je geen toeslag moet betalen. Dat geldt zowel voor de trein als voor bussen als voor trams.
Deze drie winkelketens zijn bij de goedkoopste van Noorwegen. Kies zoveel mogelijk voor het merk “First price”, bufgetvriendelijker vind je niet! Door steeds naar een Rema, Bunnpris of kiwi te gaan bespaar je al een heleboel geld. In Trondheim waren er meerdere winkels van Rema en Kiwi te vinden, dus met wat geluk hoef je er niet zo ver voor om te lopen. Wij zaten in een appartement boven de Bunnpris, dus ik hoefde maar de trap af te gaan voor boodschappen, ideaal voor een steeds hongerige, gierige lazy-ass zoals mij 🙂
Lokale producten zijn vaak het goedkoopst. Geniet dus gerust van zo’n héérlijke Kaneelbullar! Onder genieten verstond ik: eet er minstens één per dag 😉 Ook kan je de hele lekkere, verse vis kopen voor weinig geld. Wij kochten er de lekkerste zalm ooit voor 6,5 euro voor vier grote moten zalm. Serieus, dat was de allersmakelijkste zalm ooit en arm word je er zeker niet van. Kraantjeswater is perfect drinkbaar in Noorwegen, dus koop vooral geen flessen water.
Stel je behoefte aan kaas even uit, want dat kost stukken van mensen in Noorwegen. Tenzij je 13 euro voor een klein stukje kaas redelijk vindt natuurlijk 🙂 Ook in de supermarkten is de prijs voor alcohol hallucinant, dus blijf daar wijselijk van weg als je met een beperkt budget reist. Op café is bier ongelooflijk duur. Wij vroegen de lokale bevolking naar hoe ze hiermee omgingen. Als men toch op café gaat, dan doen ze dit meestal in de week. Blijkbaar kost een pintje maar 3 euro in de week, terwijl dit in het weekend meer dan het driedubbele is. Handig om weten!
Voor koffieleuten zoals mij is het afkicken in Noorwegen, tenzij je van thuis koffie meeneemt. Ik koos wijselijk voor de laatste optie, al was ik toch geregeld te vinden in de Noorse koffiebars. Af en toe eens genieten moet wel kunnen!
Kortom: als je goed uitkijkt kan je heerlijke dingen kopen zonder meer geld uit te geven aan boodschappen dan je thuis zou doen! Met een beperkt budget naar Noorwegen reizen is dus niet zo onoverkomelijk als je op het eerste zicht zou denken. Het is zo’n overweldigend mooi land, dat ik iedereen zou aanraden om zich niet te laten afschrikken door de prijzen!
Comments
13 CommentsLinda
jan 15, 2015Zitten een aantal goede tips tussen, vooral de kaas is belachelijk duur in Noorwegen. Koffie kan ik niets over zeggen, want dat drink ik zelf niet.. Gelukkig is Noorwegen zo mooi dat je eigenlijk vrijwel meteen vergeet hoe duur het is 😛
Marijke
jan 15, 2015Jep, helemaal mee eens! Oké het is duur en dat is jammer, maar het is er zo prachtig dat je je echt niet door die prijzen mag laten tegenhouden! En ja… zolang je inderdaad dagelijks geen berg kaas eet, dan valt het best wel mee! Ik vond het dat wel waard om het even te missen!
Jenny
jan 15, 2015De trein in Oslo is echt belachelijk duur!
Omdat wij pas vrij laat aankwamen hebben we niet naar een goedkoper/trager alternatief gezocht. Gelukkig lag ons hotel op loopafstand van het station.
Marcella
jan 17, 2015Goeie tips. Ik hoor/lees vaak dat je eigen boodschappen meenemen ‘t meest handig is. Velen reizen daarom met een auto (flink) vol naar Noorwegen. Ik kom zelf tot nu toe nog niet in Noorwegen omdat ik steeds buiten Europa reis. Ik moet er maar eens tijd en ruimte in ons budget voor maken. Wordt steeds nieuwsgieriger naar het geweldige land!
Marijke
jan 17, 2015Omdat wij ook meer van Noorwegen willen zien, waren we ook aan het nadenken over hoe dat het beste kan gaan. De auto lijkt inderdaad de beste optie en dan kan je ook veel eten meenemen. Ik ken ook veel mensen die dat met een camper deden en dat viel heel goed mee. Zo hoef je ook geen extra overnachtingen te betalen. Als jullie camperreis in Canada meevalt, kan je er misschien in de toekomst een Noorse variant van maken 😉
Bonneke
mei 10, 2015Pampers dan zeker niet meenemen gezien spotgoedkoop in Noorwegen. !
Marijke
mei 13, 2015Oh hé, dat is gek… alles is er zo duur, maar pamper zijn dan weer spotgoedkoop?! Ideale vakantiebestemming voor met de kids dus 🙂
Kimberly
jan 29, 2016Ik heb net jullie blog ontdekt en ben al een tijdje aan het rondneuzen. Echt super interessante blog!
Wanderer’s Blues
feb 1, 2016Wat leuk om horen!! ? En zo ontdek ik ook meteen jullie blog, wat een tof concept en erg veel leuke tips!!
Johan
okt 21, 2017De NSB heeft een beperkt aantal minipris treinkaartjes te koop. Die zijn zeker niet duur. De bus rijdt soms weinig, maar effe uitzoeken en je bent redelijk goedkoop op je bestemming.
Ruim tevoren boeken van een vlucht op Trondheim is ook goedkoop.
Lopend buffet in een Kroa is ook goed te doen.
Jagen op klein wild is ook goedkoop 🙂
Jana
feb 17, 2018Vraagje. Kan je je in Noorwegen makkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer? We zouden namelijk graag in Olso landen maar van daaruit meer richting het noorden gaan.
Serge Van Cauwenbergh
jul 9, 2018Noorwegen staat ondertussen op mijn wish list, met de wagen. Ik overweeg om te kamperen of AirBnB te gebruiken om het budget onder controle te houden.
Bestaan er goede websites of reisgidsen over kamperen in Noorwegen die jullie kunnen aanraden?
Weten jullie of ik tijdens de zomermaanden met de wagen tot in de Lofoten geraak? Ik vermoed van wel.
Tania en Herwig
aug 7, 2018Wij waren vorig jaar in Noorwegen met de moto. Op campings geslapen en zelf ons potje gekookt. Wij zijn vanuit Belgie vertrokken tot op de Lofoten. Wij hebben al meerdere motoreizen gemaakt en de campings waren nergens zo goedkoop. Zelfs camping van 10euro. En met het nodige comfort. Zeker geen dure reis gehad! Prachtig mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Wel veel mobilhomes.