Een food tour in Tokyo
Na 2,5 weken volop genieten van de Japanse keuken, dachten we niet dat we nog veel verrassingen zouden tegenkomen...
Het is 30 december 2013 en ik ben samen met Jeroen in het wondermooie Istanbul. We bezoeken de razend drukke Grand Bazaar die bekend staat om haar heerlijk geurende kruiden. We raken elkaar voortdurend kwijt omdat Jeroen steeds tussen de mensen door loopt om foto’s te nemen en ik dan weer zo gefascineerd naar al dat eten staar, waardoor ik hem vergeet te volgen. Gelukkig vinden we elkaar even vaak terug als we elkaar kwijt raken. We ontmoeten elkaar weer bij de Sumak. Jeroen neemt foto’s en is gebiologeerd door de kleuren en de symmetrie van de kruiden, terwijl ik me afvraag wat voor kruid ‘Sumak’ in godsnaam is.
Fast forward naar 24 december 2014. Ik krijg het kookboek ‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi voor kerst van mijn mama. Ik heb het eigenlijk zelf uitgezocht, gekocht, ingepakt en onder de kerstboom gelegd, maar dat maakt me er niet minder blij om. Kan je geloven dat ik het bijna niet gekocht had, omdat ik de groenten ‘okra’ als ‘orka’ las en ik gedegouteerd was bij het idee dat iemand een kookboek met walvissenvlees erin uitgaf?! Dit boek luidde het tijdperk van de za’atar, het venkelzaad, de granaatappelmelasse, het komijnzaad, het nigellazaad enzovoorts in. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat in ons kruidenkastje! Het pronkstuk van mijn kruidenverzameling is de sumak… na een maandenlange queeste uiteindelijk in de Leuvense Exotic Market gevonden. Ik was bijna zo wanhopig dat ik een ticket richting Istanbul boekte. Het is namelijk één van de geliefde kruiden van de Joodse kok Yotam Ottolenghi. Het is van rode bessen gemaakt, maar heeft een frisse, citroenachtige smaak.
Na’ama’s fattoush (fattoush is Palestijns voor gehakte groenten met brood) is slechts het begin van een hele reeks recepten met sumak die ik maak. Maar het blijft één van de beste sumak-recepten. Voor het geval jullie het willen weten: Na’ama is geen zoveelste nobel, maar onbekend Midden-Oosters kruid, maar de naam van een Palestijnse vrouw die deze salade met brood bedacht!
Turks brood, naan of pita (zo’n 250 gr)
200 gr Griekse yoghurt en 2 dl melk
3 grote tomaten of kerstomaatjes kleingesneden (380 g in totaal)
100 g radijs, in dunne plakjes
3 geschilde en in blokjes gesneden minikomkommers (250 gr gewone komkommer gaat ook)
2 bosuien in dunne reepjes
15 g verse munt
25 g grofgesneden bladpeterselie
2 tenen knoflook (geperst of in kleine plakjes)
3 eetl. citroensap
4 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
2 eetl. appel- of wittewijnazijn
¾ theel. grofgemalen zwarte peper
1 ½ theel. zout
1 eetl. sumak, of meer naar smaak
Meng de yoghurt en melk, klop goed en zet de schaal op een koele plaats tot er luchtbellen op het oppervlak ontstaan. Doe dit een dag of drie uur op voorhand (ik las dit pas te laat en deed het er na 10 minuten bij en dat was ook lekker, ha!). Het is een soort zelfgemaakte karnemelk, maar minder zuur.
Scheur het brood in stukjes en doe ze in een grote kom (ik roosterde het brood kort, maar dit hoeft niet). Voeg de yoghurt toe, gevolgd door de overige ingrediënten, schep alles door elkaar en laat de smaken zich in 10 minuten mengen. Schep de fattoush op de borden, sprenkel er wat olijfolie over en garneer royaal met sumak.
Na’ama’s fattoush is een heerlijk frisse salade die steevast jaloerse blikken van collega’s oplevert wanneer ik hem op het werk opeet. Jeroen was, zoals altijd, sceptisch toen hij mij dit zag klaarmaken, maar gooide al zijn twijfels overboord bij de eerste hap van deze salade. De daarop volgende knoflookadem vergeven we Ottolenghi voor de zoveelste keer!
Comments
4 CommentsPatricia
aug 20, 2015Oeh, dat klinkt heerlijk en het ziet er ook smakelijk uit op de foto! Ik sla het recept op, want ik wil dit zeker een keer uitproberen. Nadat ik ergens een potje Sumak heb gevonden… 😉
Marijke
aug 20, 2015Ja, het is heerlijk fris, gezond en smaakvol. Het is wel wat snijwerk, maar uiteindelijk toch nog snel klaar! Hoewel de sumak een heerlijke toets is, moet ik bekennen dat ik het gerecht ook al geprobeerd heb nog voor ik de sumak vond… en het was ook héérlijk 😉 Maar ik was zo benieuwd naar die smaak van sumak dat ik toch bleef zoeken, maar het kan ook wel zonder in principe!
Kirsten | Travelaar.nl
aug 21, 2015Dit kinkt heerlijk! Lijkt me vooral perfect voor dit weer. Krijgt zeker een plekje tussen de recepten die we nog moeten uitproberen 🙂
Marijke
aug 25, 2015Ja, het is echt wel een zomergerechtje en heel snel gemaakt! Echt een aanrader!