Wandelen in de Voerstreek
De Voerstreek heeft een stevige reputatie als wandelparadijs. Als zelfverklaarde wandelliefhebbers, werd het hoog...
Ik lees geregeld blogposts verschijnen over “what’s in my bag?”, waar vrouwen de inhoud van hun handtas laten zien. Nu heb ik daar niet echt een visie over en bovendien vind je in mijn tas vooral rommel, los geld en appels terug. Niet echt het delen waard dus 😉 Waar ik wel een visie over heb, is wat er in mijn trekrugzak te vinden is. Als je aan mij vraagt wat ik voor mijn verjaardag of voor kerst wil, dan is het antwoord steevast: kampeermateriaal! Ik heb dus al een hele collectie aan spullen verzameld. Voor wie voor het eerst op trektocht gaat, kan het misschien een bron van inspiratie zijn.
1. Rugzak Deuter 55l (+15l): 249 euro
Mijn rugzak is van het merk Deuter en kan smaller gemaakt worden aan de schouders. Ideaal voor een vrouwelijk postuur! Een uitgebreide review en tips voor de aankoop van een rugzak volgen later, maar ik kan je alvast zeggen dat ik erg enthousiast ben over deze rugzak. De prijs: 249 euro (daar ben ik natuurlijk minder enthousiast over, maar je krijgt er wel wat voor.)
1. Slaapzak Ayacucho Ignition 1700: 90 euro
Ik heb een hele dikke, warme slaapzak van het merk Ayacucho. Hij is geschikt voor temperaturen tot -6° en dat heeft deze koukleum wel nodig. Het enige nadeel is hij enorm veel plaats inneemt in mijn rugzak en erg veel weegt (1,680 kg). Voor die prijs is het vrijwel onmogelijk om er een lichtere te vinden die even warm is. Voorlopig doe ik het dus met deze slaapzak.
2-3. Opblaasmatje Thermarest (75 euro, incl. repair kit)
Mijn slaapmateriaal bestaat uit een Thermarest opblaasmatje. Eerder had ik een goedkope versie van Decathlon, maar nadat ik met een lek matje in Canada zat, besloot ik niet meer te besparen en voor de beste kwaliteit te kiezen. Dit matje gaat al eeuwen mee en blaast zichzelf op. Je hoeft het maar gewoon in je tent te gooien en de klus is geklaard.
1. Drinkfles met mok SIGG (niet meer verkrijgbaar)
Deze drinkfles is eigenlijk van Jeroen, maar ik vind hem zo geweldig dat ik hem meestal gebruik. De aluminium mok is ideaal voor koffie! Na eindeloze zoektochten op internet heb ik de hoop op een eigen drinkfles bijna opgegeven. Hij is nergens meer te vinden 🙁
2. Opzetstuk gasfles Primus (30 euro)
Dit opzetstuk nemen we altijd mee en de gasflessen kopen we ter plaatse. In een dwaze bui hebben we ooit eens effectief gasflessen proberen mee te nemen op het vliegtuig. Blijkbaar is dat ongelooflijk explosief en we werden bijna als terroristen aanzien en van de vlucht gezet. Doe dat dus niet na en koop de gasflessen ter plaatse 🙂 Dit opzetstuk past op alle gasflessen van Primus (meest voorkomende merk). Een aansteker nemen we ook altijd mee, omdat stekjes bij vochtig weer soms dienst weigeren.
3. Steelpanneetje MSR (23 euro)
Het steelpannetje kreeg ik van mijn schoonvader. Hij heeft research gedaan naar het beste pannetje en kwam hierop uit. Ik ben er heel tevreden over, want er bakt bijna niets aan en het is heel eenvoudig te reinigen.
4. Opinel mesje (9 euro)
Ik vind de prijs-kwaliteit verhouding van deze mesjes het best, dus die gaan standaard mijn trekrugzak in!
5. Kookset Light My Fire (21 euro)
Deze kookset kreeg ik voor kerst van mijn schoonzus. Voorheen gebruikte ik die van Jeroen en at ik uit een oude gamel.
1. Toiletzak Eagle Creek (9 euro)
In dit tasje zit deo, een kammetjes, pleisters voor blaren, zonnecrème, biologisch afbreekbare shampoo en tandpasta.
2. Tandenborstel Bo-camp (2,15)
Ik heb lang moeten zoeken voor ik deze vond. Het was de zoektocht waard, want ik vind het veel hygiënischer dan je tandenborstel los in je tas stoppen. Bij het fotograferen is Jeroen er helaas op gaan staan en nu moet ik er dus een nieuwe zoeken 🙂
3. Microvezel handdoek Care Plus Small (10 euro)
Over deze handdoek kan ik kort zijn: koop hem nooit! Hij absorbeert namelijk geen water, wat me toch vrij essentieel lijkt voor een handdoek! Ik kocht hem omdat hij goedkoop was, maar de duurdere variant is gewoon veel beter!
4. Microvezel handdoek MSR Large (23 euro)
Deze lichtgewicht handdoek absorbeert wél water en droogt ook nog eens heel snel op! Een goede sneldrogende handdoek is essentieel voor een backpacker en ik kan je aanraden om in dit geval voor kwaliteit te kiezen. Deze handdoeken gaan al tien jaar mee, dus het is de investering dubbel en dik waard!
1. Opbergtas Eagle Creek L (14 euro)
Deze tas gebruik ik voor mijn kledij. Heel handig voor sloddervossen zoals mij 😉 Wat deze tas extra interessant maakt, is dat hij als kussen kan dienen voor het slapen. Je hebt dan wel gekreukte kledij, maar als je aan het trekken bent, maalt daar toch niemand om 🙂
2. Opbergtas Eagle Creek M (12 euro)
In deze tas stop ik meestal voedsel en die dient natuurlijk niet als kussen 🙂
1. Regenjasje Quechua (15 euro)
Dit jasje heeft al meermaals mijn leven gered in hevige regenbuien! Het was een erg goedkoop ding, maar het is even waterdicht dan duurdere varianten. Vooral op zomertochten neem ik dit mee, omdat ik dan geen zwaardere regenjas hoef mee te zeulen.
2. Documententas Jack Wolfskin (13 euro)
Heel handig om al je reisinfo te verzamelen. Ook op drukke marktjes waar je moet oppassen voor gauwdieven, is het een handig ding.
3. touw (?)
Veel zal het me niet gekost hebben, maar een stuk touw in je rugzak is onmisbaar. Meestal dient het om een waslijn te maken of om zeilen aan bomen te hangen etc… Misschien een detail, maar je zal het goed kunnen gebruiken!
4. Rubberen hamer (5 euro)
Dit is een speciale hamer om haringen van je tent in de grond te slaan met speciale achterkant om ze er weer uit te halen. Dit hadden we echt nodig in Canada, want de Rocky Mountains doen hun naam alle eer aan 🙂
5. Hoofdlamp Petzl (16 euro)
Werkelijk onmisbaar als je gaat kamperen! Als je ‘s nachts nog op bent en je tent moet vinden, gaat dat veel makkelijk met wat licht! Ik had deze ‘s nachts ook altijd vlakbij me. Ik heb gewoon de goedkoopste versie gekocht. Jeroen heeft er een duurdere, maar ik merk eerlijk gezegd niet veel verschil. Goedkoper is niet altijd slechter 😉
Samengeteld heb ik voor 616,15 euro aan kampeermateriaal. Dat klinkt misschien gigantisch veel, maar ik ben dan ook al jaren aan het verzamelen. In het begin startte ik met het lenen van veel spullen en op gelegenheden zoals met kerst of met mijn verjaardag vroeg ik dan extra materiaal. Zo kom je uiteindelijk wel tot deze dingen. Ik heb ter informatie de nieuwprijs er steeds bij gezet, maar ik heb ook een aantal zaken tweedehands gekocht. Het is werkelijk opmerkelijk hoeveel mensen hun quasi-ongebruikte kampeeruitrusting online zetten! Ga er ook vanuit dat je, eens je het nodige materiaal hebt, heel goedkoop kan reizen. Een kampeerplek huren kost zoveel minder dan een hotelkamer of een appartementje etc… waardoor je uiteindelijk zelfs geld bespaard door deze investering te doen!
Hebben jullie een uitgebreide collectie aan backpack-materiaal? Of houden jullie überhaupt niet van backpacken?
Comments
6 CommentsJenny – ikreis.net
feb 19, 2015Ik mis ducktape en tieraps! Zo handig om op reis kleine dingen mee te repareren.
Marijke
feb 19, 2015Ah ja, dat is eigenlijk echt waar! Weegt helemaal niet veel en kan inderdaad handig zijn!Ik kan me inderdaad wel wat situaties voorstellen dat het van pas kan komen! Bedankt voor de tip!
Lisa
feb 21, 2015Hey Marijke! Heb je mooie blog net ontdekt tijdens mijn google-zoektocht naar een leuke koffiebar in Antwerpen. Wauw, knap werk en heel informatief! Nu heb ik in september 2014 zelf een stukje van de West Highland Way in Schotland afgelegd (heb uiteindelijk de eerste +/- 80 km gestapt in drie dagen) en ben daarna doorgereisd naar Loch Ness en zo terug naar Edinburgh. Ook heb ik toen gekampeerd en het was mijn eerste ervaring als backpacker en mijn eerste langeafstandswandeling. Nu had ik wel een probleem: na drie dagen kon ik niet meer verder stappen omdat mijn rugzak veeeeel te zwaar was en we veel te veel km in die paar dagen hadden afgelegd (ik was het enige meisje in een groep van, weliswaar even onervaren, jongens en de west highland way heeft nu eenmaal enkele pittigere stukken, zeker voor onervaren wandelaars). Ik heb exact dezelfde rugzak als jij, maar nu vroeg ik me af of je me wat tips kan geven i.v.m. gewicht van de rugzak en het aangeraden aantal km per dag. Ik ben klein van stuk, 1m58, en heb een normaal gewicht voor mijn lengte. Alvast bedankt 🙂
Marijke
feb 21, 2015Dankjewel! De West Highland Way kan met momenten echt heel zwaar zijn. Ik ben zelf 1m60 en moet ook ongelooflijk rekening houden met het gewicht van mijn rugzak, anders houd ik langere meerdaagse tochten ook niet vol. Uit ervaring weet ik dat een rugzak van 10-11 kg ideaal is voor mij, dus ik probeer thuis al wat te kijken wat ik wel en niet kan meenemen. hierbij een aantal tips die werken bij mij:
– zorg dat je rugzak goed aangespannen is rond je heupen, zodat die het gewicht dragen, eerder dan je rug/schouders.
– stop de zwaarste spullen onderaan je rugzak en zo dicht mogelijk tegen je rug (bij mij zijn dat mijn slaapzak en matje). Hang ook zeker niets achteraan langs de buitenkant, want dan ben je uit balans en heb je het veel zwaarder. Dat maakt een heel groot verschil!
– Oefen thuis al in het wandelen met rugzak (wij gingen soms naar de Ardennen, maar een heuvelachtig stuk dichter bij huis is ook prima. Zo leer je je rugzak al ideaal dragen en raak je al wat gewend aan dat soort belasting
– In je eentje een tent dragen (ook voor één persoon) is echt te vermijden. Ik deelde een tweepersoonstent met mijn vriend en hij droeg de zware zeilen en ik enkel de stokken. Eénpersoonstenten zijn (tenzij je er een hele dure koopt) eigenlijk te zwaar. Ik ben er in elk geval niet sterk genoeg voor. Dus probeer het voor elkaar te krijgen dat een groter en sterker iemand wat gewicht van je overneemt. Het is een beetje profiteren, maar voor mij is dat echt nodig 🙂
– Neem ook lichtgewicht kledij mee. Neem enkel fleece-truien mee (veel lichter) en kies voor lichte stapperskledij. Thermisch ondergoed houdt je ook goed warm en zo bespaar je veel gewicht. Ik neem op tochten ook geen extra paar schoenen mee. Dat is een opoffering die ik echt moet doen om het gewicht te beperken.
– Ook op vlak van eten kan je gewicht besparen. Ik neem vaak kampeermaaltijden uit een zakje waar je enkel water aan moet toevoegen omdat het veel lichter is dan een blik met eten bijvoorbeeld. Echt lekker is het niet altijd, maar het helpt veel en je weet dat je er genoeg energie van krijgt. Op de West Highland Way kom je af en toe winkeltjes tegen, dus moest je toch liever ter plaatse iets kopen, kan je dat best tegen het einde van de dag doen, zodat je dat niet het hele eind moet meedragen. Denk ook na over eten dat veel energie levert zonder te veel te wegen: noten en gedroogd fruit zijn ideaal.
IK heb ook voor deze rugzak gekozen (en geen groter model in deze serie) zodat ik al niet in de verleiding zou komen om te veel mee te nemen 🙂 Als mijn rugzak rond de 10-11 kilo weegt, weet ik dat ik tochten van over de 25 km aan kan. Ik bereid me wel voor op zware tochten, zoals de West-Highland Way, door meer te gaan joggen de maanden ervoor. Mij helpt dat. Mijn vriend stapt veel sneller dan mij (jongens stappen nu eenmaal sneller, zeker als ze groter zijn), dus je conditie moet toch wel goed zijn. Het is ook geen schande om te vragen of ze zich wat willen inhouden 🙂 Ik denk dat geregeld sporten (in welke vorm dan ook) kan helpen om je uithouding te verbeteren.
Dat zijn zowat de zaken die mij helpen. Ik heb het ook maar geleerd door veel af te zien en na te denken wat ik beter kan doen, wat ik wel/niet kan meenemen etc. Hopelijk helpt het je wat, want het zou zonde zijn moest je afgeschrikt zijn om te gaan backpacken door die ene mindere ervaring!
Lisa
feb 21, 2015Heel erg bedankt voor de tips en het snelle antwoord!!! Mijn vriend en ik hebben toen geïnvesteerd in een lichtgewicht tweepersoonstent en 1 paar heel goede wandelschoenen per persoon, dus daar zitten we goed. Wel, mijn rugzak woog 18 kg. Zonder water. Daar zit mijn probleem dus! Ik heb me niet laten afschrikken, want al bij al was het een heel leerrijke ervaring en Schotland is zo mooi! Dus, ik ben van plan om deze zomer opnieuw te gaan backpacken, maar dan alleen met mijn vriend (hij is iets groter dan ik maar heeft hetzelfde wandeltempo). Nog eens bedankt voor de goede tips 🙂 heb je toevallig nog een aanrader wat betreft de reisbestemming? Ik was aan het denken om opnieuw naar Schotland te gaan, ofwel Finland, Frankrijk… Ierland leek me ook leuk.
Marijke
feb 21, 2015Goh, eigenlijk is het wel knap dat je het nog 3 dagen hebt volgehouden met 18kg! Mijn vriend is 1m91 en een fanatieke hardloper en heeft al moeite met een rugzak van 18kg 🙂 Tof dat je nog eens gaat! Schotland is wel ideaal om te backpacken en heel mooi (verveelt nooit!!), maar ik weet dat bijvoorbeeld de Via Algarviana in Portugal, de Kungsleden in Zweden en de Sint-Olavsroute in Noorwegen ook de moeite zijn! We willen volgend jaar de GR20 in Corsica doen, maar daar heb je zeker 2-3 weken voor nodig en die is ook wel pittig. Maar dat lijkt me echt de moeite. In Frankrijk kan je misschien een deel van de GR10 uitkiezen, dan loop je over de mooiste landschappen!