Op zoek naar het authentieke Japan: de Japanse Alpen
Naar Japan gaan zonder de Japanse Alpen te bezoeken, zou een echte doodzonde zijn. Ik heb in mijn bijna 1-jarige...
Plan je een reis door Japan? Dan kom je 9 kansen van de 10 niet onderuit aan het kopen van een Japan Rail Pass (JR Pass) om het land te doorkruisen. Deze treinpas is exclusief voor reizigers, toeristen en bezoekers en geeft je onbeperkt toegang tot alle JR treinen en bussen (buiten enkele Shinkansen sneltreinen).
Omdat Japan, dankzij de taal en het schrift, niet zo’n simpele reisbestemming is, kunnen er naar mijn mening niet genoeg artikels en blogs bestaan over hoe het meeste uit dit prachtige en mysterieuze land te halen. Bij deze dus één van de belangrijkste voorbereidingen: het kopen van een JR Pass!
Het is niet zo dat je na je landing op Japanse bodem casual naar het treinloket kan wandelen om een JR Pass ter plekke te kopen. De Japanners zijn verzot op regeltjes en administratie. Dus het spreekt voor zich dat je wéken vóór je reis de JR Pass al bestelt om die bij aankomst te laten valideren.
Via http://www.jrpass.com/nl kan je tot 90 dagen voor validatie je JR Pass bestellen. Dezelfde dag zal deze naar je thuis worden opgestuurd. Maar houd er dus rekening mee dat deze voor je vlucht nog moet toekomen, want je zal deze pas mee moeten nemen naar Japan. Reken tussen de drie dagen en twee weken voor het aankomen van je JR Pass. Bestel dus daarom zéker op tijd je eigen JR Pass!
Let op, een Japan Rail Pass is niet goedkoop. Maar is het absoluut waard! De prijs varieert afhankelijk van hoelang je de JR Pass wil gebruiken. Op het moment van dit schrijven, zijn dit de prijzen voor 1 persoon.
Wanneer je de JR Pass laat valideren in Japan (meer daarover later in dit artikel), mag je zelf de startdag van je treinpas kiezen. Ofwel vanaf die moment zelf, of een latere dag tot maximum 30 dagen later. Vanaf die dag is de pas geldig voor het aantal dagen dat je gekozen hebt. Het is jammer genoeg niet mogelijk om deze even te pauzeren en later terug te activeren.
Van zodra je landt in Japan heb je in principe alles bij de hand om je JR Pass te laten valideren. Maar je kan het ook later doen in een (groot) treinstation naar keuze. Je gaat op zoek naar een Japan Rail kantoor (zie foto) en laat de gewone ticketbalie gewoon links liggen.
Let als toemaatje nog op de indrukwekkende reeks stempels, afgetekende documentjes en toetsencommando’s die de loketbediende uitvoert om je JR Pass in orde te krijgen en dan ben je helemaal op weg!
We raden je ten zeerste aan om op voorhand goed na te denken over hoe je je JR Pass wil inzetten. Het is namelijk een grote hap uit je reisbudget. Wij zochten op voorhand alle trein- en busritten al uit waarvoor we onze JR Pass konden gebruiken en tot hoelang we er mee konden reizen. Onze reis was drie weken lang, dus het ging kantje boordje zijn met een JR Pass van 21 dagen.
Wil je inspiratie over hoe wij het deden, dan vind je onze hele reisplanning in dit artikel. En een idee van alle kosten, lees je dan weer hier. 🙂
Maar plannen dus! Je kan al heel veel uitdokteren via de website http://www.hyperdia.com/en/ met alle treinuren, duurtijden en prijzen. Die laatste zijn soms handig als je toch eens een trein of bus moet nemen die van een andere maatschappij zijn dan Japan Rail (JR). En Hyperdia heeft ook een app, een perfecte reisgezel in Japan als je je smartphone meeneemt. (Android of iOS)
In 95% van de gevallen zal je planning ook overeenstemmen met de werkelijkheid. De Japanse hogesnelheidstreinen zijn immers zéér stipt. De gewone, lokale treinen dan weer iets minder. Het enige jammere is dat je op voorhand de spoornummers niet kan opzoeken. In de grotere stations is dat niet zo’n probleem, omdat de bestemmingen ook gewoon in westers schrift staan. Maar ga je meer naar het platteland, ben je aangewezen op je kennis van de Japanse tekens (Kanji). Het loont dan om de Kanji van de kleine stations (of terminus) op voorhand op te zoeken en ergens neer te schrijven.
Er zijn sites die de Kanji van plaatsnamen opsommen, maar deze zijn niet compleet. (hier en hier) Zoek voor de moeilijkere plaatsen naar de officiële site van het dorpje of stad of regio en gebruik aan de lopende band Google Translate. 😉
Een laatste puntje van reisadvies als je met de trein door Japan gaat. Je kan je treinen op voorhand reserveren aan het loket, ook gratis als je een JR Pass hebt. 🙂
Op Hyperdia zie je bij de treinen de optie ‘reserved seat’ staan, als dat een mogelijkheid is. Het is geen verplichting, maar garandeert je wel een plaats op de trein. Voor een Shinkansen (hogesnelheidstrein) raden we je dit ten zéérste aan, voor de andere treinen is het handig als je op een druk moment van de dag wil reizen. Best de dag ervoor, of in uiterste nood op het moment zelf, langs een loket passeren en je reservatie aanvragen. Het hoeft zeker niet in hetzelfde station van je vertrek te zijn, maar wél aan een loket van Japan Rail!
In ruil voor je reservatie krijg je een ticketje dat je toont aan de conducteur op de trein als die langs komt. Om de perrons zelf te betreden, moet je je niet door de draaideurtjes wurmen, maar krijg je een vrijgeleide uiterst links of rechts van de draaideurtjes van Japan Rail. Toon daar gewoon je JR Pass aan de bediende en ze laten je met een glimlach door.
Op het perron tenslotte staan de wagonnummers op de grond geschilderd en die zijn, warempel, correct! De Japanners gaan daar zeer netjes in een rij staan en wij raden je aan hetzelfde te doen. De wagons met gereserveerde zitjes zijn ook steeds netjes aangeduid. Vergis je echter niet met de ‘Green Wagons’, deze zijn 1ste klas en te herkennen aan het groene icoontje van een klaverblad.
Zo, met deze tips zou je gewapend op het Japanse reistoneel moeten verschijnen. Mocht je toch ergens vast komen te zitten, geef dan een seintje in de comments en we helpen je met plezier verder. Japan moet immers beleefd kunnen worden!
Comments
3 CommentsMatthijs
jan 14, 2016Goed artikel! Rondreizen met de trein in Japan lijkt me ontzettend gaaf! Wat ik niet wist is dat je de pas al van te voren moest aanvragen :O Een ideale manier om het land snel en gemakkelijk te verkennen, daarnaast zie je ook nog eens veel van de omgeving. In Taiwan deed ik een rondreis met de TR-pass wat me goed is bevallen, de kosten voor deze TR-pass zijn dan wel iets goedkoper.
Marijke
jan 17, 2016Ja, ik vermoed dat Taiwan in het algemeen wel wat goedkoper is. Maar gelukkig zijn de vliegtickets naar Japan de laaste tijd flink gedaald… dat compenseert wel wat voor het dure treinticket. Het is wel veruit de eenvoudigste manier om véél van Japan te zien. Als je langer in dezelfde steden zou willen blijven en niet al te veel verplaatsingen wil maken, dan kan je beter afzonderlijke tickets kopen!
Sandra
feb 7, 2018Hoi, wij gaan in april naar Japan voor 2 weken, volgende route doen wij: Tokyo (4n), Takyama (1n), Kyoto (2n), Mount Koja (1n), Nara (1n), Osaka (1n), Miyajima (1n) en dan terug naar Tokyo voor 2 nachten. Ik heb al zitten kijken om van Tokyo de trein te nemen naar Hakone en daar ook 1 overnachting te nemen. Wat we zullen doen, ja is redelijk veel, hopelijk is het niet te ambitieus? We zullen veel treinuren er op zitten in ieder geval. Kan je me geruststellen? Ik heb al eens zitten kijken en we moeten soms meerdere keren overstappen, meerdere treinen en bussen om op sommige bestemmingen te geraken. Hopelijk verdwaal ik niet haha. Normaal gezien geraak ik wel op alle bestemmingen dankzij die Railpass. Dat wordt ook een pas voor 2 weken, duur maar als ik er geraak maakt het me niet uit 🙂