Fysieke voorbereiding op een trektocht
Ik heb de laatste tijd geregeld de vraag gekregen hoe ik me voorbereid op een langere, intensieve trektocht (of een...
Tijdens ons verblijf in Trondheim zag ik overal plaatjes met hetzelfde logo op. Bij de Nidaros kathedraal zag ik tenslotte een pijl met daarop Nidaros Pilegrimsgård. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt en na wat research ontdekte ik dat er een Pelgrimsroute tot in Trondheim loopt. De prachtige Nidaros kathedraal vormt het eindpunt van deze zogenaamde Sint-Olafswegen. In de Middeleeuwen was Trondheim immers het bekendste bedevaartsoord van Noord-Europa. Vele pelgrims liepen vroeger deze tocht en zo werden de Sint-Olafswegen cultureel erfgoed.
In 1994 is een gedeelte van de Sint-Olafswegen weer opengegaan. Aan de typische wegwijzers en symbolen kan je de route herkennen. Het is opmerkelijk dat het niet enkel om één weg van Oslo naar Trondheim gaat, maar dat je vanop verschillende plaatsen kan starten. De Sint-Olafswegen vormen een wandelnetwerk van zo’n 5000 kilometer in de Scandinavische landen. 2000 kilometer daarvan ligt in Noorwegen. Alle wegen komen uiteindelijk uit aan de Nidaros Kathedraal in Trondheim.
De langste en oudste wandeling start in Oslo en is 643 km lang. Gemiddeld doe je zo’n 32 dagen over deze tocht. Daarbij doorkruis je de prachtige Noorse natuur en kom je voorbij de belangrijkste historische plaatsen en gebouwen. Onderweg kan je slapen in traditionele herbergen, hostels en pelgrimcentra waar je meestal een traditionele maaltijd aan een erg lage prijs kan krijgen. Vergelijk het zo’n beetje met de bedevaart naar Compostela, maar dan veel minder druk en toeristisch. In Noorwegen is wildkamperen toegelaten, dus in de zomer zou dat ook een interessante optie kunnen zijn.
Jullie hoorden het al van ver aankomen zeker?! Ik zou ongelooflijk graag de Sint-Olafswegen bewandelen. Vanaf het moment dat ik erover las, was ik niet meer te stoppen Niet dat ik zonden heb die kwijtgescholden moeten worden, zoals de middeleeuwers dachten. Nee, ik ben ongelooflijk graag in de natuur, hou ontzettend veel van wandelen en de rust die dat geeft. Helaas kan ik door mijn werk niet zomaar weg voor zo’n lange periode en zal deze droom niet meteen in vervulling gaan. Maar ik ben er heel zeker van dat dit geen vluchtige droom is, maar eentje die me zal blijven achtervolgen en die me niet meer los zal laten
Moest er iemand ervaring hebben met wandelen langs de Sint-Olafswegen, deel ze gerust in de commentaren! Ik ben razend benieuwd naar getuigenissen hierover!
Voor meer info en foto’s: kijk zeker hier
Bron foto’s: Pilegrimsleden en Galileo’s Lens
Comments
12 CommentsLinda
jan 22, 2015Ooh ja deze staat hoog op mijn to-do list! Lijkt me zo fijn om gewoon rustig (en alleen) dwars door de Noorse natuur te wandelen, heerlijk!
Marijke
jan 23, 2015Oh, jij kende hem dus al? Sinds ik van het bestaan ervan afwist, staat hij ook héééél hoog op mijn lijstje! Liefst nog met slapen in een tent midden in die prachtige natuur 🙂
Marcella
feb 7, 2015Oeh, dit klinkt erg fijn zeg. Ik hoop dat je de tocht ooit kunt wandelen! Ik zou het land graag eerst ontdekken met een fijne roadtrip!
Wanda
aug 9, 2015Wist je dat er vorig jaar een prachtige Nederlandse gids van dit Pelgrimspad is verschenen? Ik heb een lezing bijgewoond van de maakster van de gids en ben zo enthousiast dat ik deze route op nummer 1 op mijn wensenlijst heb gezet.
Nu nog kijken of ik 4 weken vrij kan krijgen van de baas 😉
Marijke
aug 11, 2015Oooh, dat zou bijzonder interessant zijn! Bedankt voor de tip! Hier laat de tocht mij ook niet meer los. De weidsheid van de natuur moet daar prachtig zijn. Alleen is het voor mij ook niet evident zijn om 4 weken vrij te krijgen en dat lijk je me echt wel nodig te hebben. Maar zodra ik de kans krijg, overweeg ik ook serieus om hem te doen! Hopelijk lukt het jou ook… dat zou echt wel de ultieme wandelvakantie zijn!
Yves
mei 11, 2016Hallo iedereen, ik start 30 juni deze tocht. Heb op de kop vier weken de tijd. Zal ik jullie laten weten hoe het was? Dit is mijne tweede pelgrimage. 3 jaar geleden naar Compostela gewandeld. Groetjes yves
Wanderer’s Blues
mei 11, 2016Dag Yves, leuk dat je ook de Sint-Olafswegen gaat doen! Wij starten op 24 juli, dus we gaan elkaar nét missen. Maar laat zeker een reactie achter op onze blog over je avonturen. We zijn benieuwd naar hoe zwaar het is, want wij gaan proberen de eindmeet in 3 weken te halen. Spannend! 🙂
jos.Vangrunderbeek
jan 15, 2017hallo, heel toevallig op deze blog terecht gekomen bij het zoeken naar informatie over deze tocht.
ik vertrek half juni naar Oslo, en ga de volledige tocht stappen.
heb al wel wat ervaring: Brussel- compostela…… Brussel-assisi-Rome….. incatrail peru ….. en zopas
zal indien gewenst graag mijn blogsite doorgeven
Wanderer’s Blues
jan 15, 2017Dag Jos, wat leuk om te horen dat de St-Olavswegen aan populariteit winnen. Het is echt een heel ander gevoel dan bijvoorbeeld de tocht naar Compostella. In Noorwegen kom je amper cultuur of eethuisjes tegen onderweg. Maar dan weer des te meer natuur. Vooral een tocht om tot rust te komen. 🙂
Zoek je de westelijke of de oostelijke route te volgen?
Geef zeker je blog door, dan kunnen we je avonturen ook volgen!
Ingrid
okt 16, 2017Waar kan ik jullie ervaringen,blogs?
vinden? Was het een fantastische ervaring?Ik bereid me voor voor 2018.
Ingrid
Corinne
jun 13, 2019Hallo Jos, jij hebt hem dus al gelopen! Ik zou graag alles willen weten, heb je informatie voor mij? Ik wil hem ook gaan lopen maar vind het ook wel heel spannend.
Annelies van der Zon
okt 22, 2017Zou in de zomer van 2018 willen beginnen met – in ieder geval – een deel van de tocht.
Maar …. Niet alleen. Lijkt mij fijn om met de groepje van vier, vijf mensen te gaan lopen. Wie heeft er nog meer interesse?