Foto van de Week: hongerige reiger
Vrijdagavond fietsten Jeroen en ik door het park van het Arenbergkasteel in Leuven en spotten we deze prachtige...
Jullie vragen zich hoogstwaarschijnlijk af wat een Simit in godsnaam is. Dat is niet zo abnormaal. Voor ik naar Istanbul reisde, had ik ook geen flauw benul van het bestaan van simits en nu ben ik er verzot op! Op elke straathoek in Istanbul vind je wel een karretje van een simitverkoper en voor 1 lire (zo’n 35 cent) heb je er al één.
Tel daar nog bij dat er ontelbaar veel kraampjes en karretjes zijn die versgeperst fruitsap en granaatappelsap verkopen en dan heb je een heerlijk en cheapo ontbijtje! Om niet telkens naar Istanbul te hoeven reizen als ik zin heb in een simit en omdat ik heel erg houd van brood bakken, zal ik met jullie een heerlijk simitrecept delen.
Nu moeten jullie weten dat ik niet zo te vinden ben voor recepten met ingrediënten die je in zeer gespecialiseerde (lees: verre en dure) winkels moet kopen. ‘zoete druivenmelasse’ klonk spijtig genoeg niet als iets wat ik in de lokale Delhaize kon vinden. Blijkbaar zou het ook met maple syrup of keukenstroop moeten lukken. Ik hoopte maar dat perensiroop goed genoeg zou zijn… en het bleek te werken!
Wat heb je naast perensiroop nog nodig als je 5 simits wil maken?
• 250 gram bloem
• 5 gram droge gist
• 5 gram suiker
• 5 gram zout
• 300 ml lauwwarm water
• Sesamzaadjes (of maanzaad, lijnzaad of wat je ook maar op je simit wenst)
On y va! Omdat ik niet echt beschik over high-tech keukenapparaten, kneed ik alles met de hand. Bovendien is het een goede training voor de armspieren. Doe alle ingrediënten samen en begin uit alle macht te kneden. Als het deeg na 15 minuten wat soepel begint te worden, mag je 45 à 60 minuten rusten omdat het deeg voor de eerste maal moet rijzen. Je laat het deeg best rijzen in een kom met een vochtige handdoek erover.
Daarna komt het leuke werk! Kneed het deeg opnieuw kort en verdeel het in 10 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een worst.Leg dan 2 ‘worsten’ naast elkaar en draai ze om elkaar heen. Dan verbind je de uiteinden met elkaar zodat je een ronde vorm krijgt.
Vervolgens meng je de perensiroop (of maple syrup of de zoete druivenmelasse) met elkaar en dompel je elke simit er kort in onder. Nadien druk je de simit in de sesamzaadjes. Als alles goed is gegaan, zou het er zo ongeveer moeten uit zien:
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 200 graden. Stop ze dan 15 à 20 minuten in de oven en dan… smullen maar! Ik maakte de simits voor de allereerste keer en hemeltje… wat een succes! Echt, om je vingers van af te likken! Om eerlijk te zijn vind ik zelfgemaakte simits zelfs lekkerder dan diegene die ik in Istanbul at. Daar zijn ze immers koud en droog, terwijl deze nog heerlijk warm en knapperig waren.
Om helemaal in de sfeer te komen haalde ik er mijn Turks theeservies bij. Ik kocht ze in de Grote Bazaar in Istanbul. Dit waren de enige twee exemplaren die de terugreis overleefden. Ik ben toch zo’n ongelooflijke kluns 😉
Ik eet de simits het liefst warm zonder beleg, maar normale mensen zullen confituur, choco, pesto, Philadelhia of andere kruidenkaas ook wel graag lusten bij zo’n simit.
Als jullie nog tips hebben voor lekkere smaakcombinaties: laat gerust weten!