Inspiratie voor duurzame kerstcadeaus + WINACTIE!!
De jacht op kerstcadeaus is geopend. Koopzondagen en koopavonden zijn hier al volop aan de gang en weldra zullen de...
Veruit de meest gestelde vraag die we binnen Wanderer’s Blues krijgen, is wat het ideale gewicht is voor een trekrugzak. Vaak hebben de personen in kwestie al een meerdaagse trektocht moeten stopzetten omwille van die te zware rugzak. Het is heel jammer dat een loodzware rugzak het plezier in hiken kan ontnemen. Vandaar dat ik enkele tips & tricks heb verzameld die je op weg kunnen helpen.
Helaas bestaat er geen ideale formule om het maximale gewicht van je trekrugzak te berekenen. Er wordt wel eens gezegd dat dit 20% van je lichaamsgewicht mag zijn, maar ook dat is nogal arbitrair. Als ik plots 10 kg zou aankomen, zou ik 2 kg extra mogen dragen… en dat slaat natuurlijk nergens op.
Je kan best voor de eigenlijke trektocht al eens via kortere wandelingen uitzoeken welk gewicht goed werkt voor jou. Zelf kan ik met mijn 1m60 best een rugzak van maximaal 11 kg meenemen, terwijl Jeroen met z’n 1m91 met gemak 17 kg draagt. Veel hangt ook af van je fysieke conditie op dat moment. Ook hier geldt dat je met een beter uithoudingsvermogen meer gewicht kan meenemen. Het is daarom absoluut aan te raden om goed getraind aan je tocht te starten.
Het draagcomfort van je rugzak is erg belangrijk. Kies daarom voor een rugzak met een stevige band rond je heupen, want daar draag je het meeste gewicht. Zelf moest ik na verloop van tijd overstappen op een vrouwenmodel omdat de pasvorm van de rugzak smal moest zijn. Mijn vorige rugzak (hier links) hing helemaal scheef omdat hij te groot was. Ook een goede ondersteuning aan de onderrug is bijzonder belangrijk.
Ikzelf heb deze rugzak gekocht. Het was best wel een grote investering, maar het hiken gaat zoveel beter met deze rugzak. Ik kan hem van harte aanraden. Jeroen heeft het mannenmodel en is daar ook meer dan tevreden over.
Je slaapzak en de tent zullen hoogstwaarschijnlijk de twee zwaarste dingen in je rugzak zijn. Denk dus goed na over wat je nodig hebt. Zelf weet ik dat ik het ‘s nachts heel snel koud heb, dus neem ik steeds een warme slaapzak mee. Ik heb op dit moment een synthetische slaapzak die maar liefst 2 kg weegt. Dat is eigenlijk véél te zwaar, maar de vergelijkbare lichtere modellen van dons kosten minstens 500 euro. Voorlopig doe ik het dus met een zware slaapzak tot dat ik het budget heb voor een lichter model. Dat wil wel zeggen dat ik op andere zaken (kledij, extra schoenen, kookgerei,…) gewicht moet besparen.
Voor een tent kan je met een redelijk budget wel op een relatief laag gewicht uitkomen. Jeroen en ik verdelen het gewicht over onze beide rugzakken. Onze eerste tent woog maar liefst 4,5 kg, maar tegen de tijd dat we de Sint-Olavsroute zullen lopen, plannen we een tent te kopen van maximaal 2,5kg.
Het is erg belangrijk om je slaapzak onderaan je rugzak te stoppen. Zo rust het gewicht op je heupen en niet op je schouders. Hoe dichter de zwaarste spullen tegen je rug zitten, hoe beter je in balans blijft tijdens het hiken. Hopelijk kunnen onderstaande tips en tekening je wat helpen bij het inpakken van je rugzak:
Minimaliseren is hier ook het keyword. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om goed na te denken over wat je meeneemt. Zo is bijvoorbeeld, naast je stapschoenen, een extra paar schoenen meenemen op een meerdaagse tocht is absoluut af te raden. Hetzelfde geldt voor pakweg een hoofdkussen (een hoopje kleren is ook een prima kussen). Kies bijvoorbeeld ook altijd voor een fleece trui omdat die veel lichter zijn dan de gewone truien. Kies eerder voor thermisch ondergoed om goed warm te blijven, dan voor dikke truien want dat spaart je een heleboel gewicht. Het loont ook om lichtgewicht stapperskledij aan te schaffen, maar zowel Jeroen als ik nemen vaak ook gewoon onze hardloopkledij mee om het wat budgetvriendelijk te houden.
Eigenlijk moet je jezelf bij alles wat je in je rugzak stopt afvragen of je dit absoluut nodig hebt. Zo niet, kan je het beter thuis laten. Het plezier van zonder al te veel spierpijn en rugpijn te kunnen stappen, is vaak veel groter dan het plezier van pakweg een extra paar schoenen op meerdaagse trektocht.
Probeer ook goed na te denken over het voedsel dat je meeneemt. Ik herinner me dat Jeroen ooit blikken ravioli meezeulde. Dat is dus echt niet aan te raden 😉 Hoe wansmakelijk het soms ook mag zijn: kampeermaaltijden waar je enkel maar water aan moet toevoegen zijn ideaal om gewicht te besparen en toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer ook eens havermout mee te nemen waaraan je enkel maar water (met eventueel melkpoeder) aan hoeft toe te voegen als ontbijt. Verder zijn noten een ideale bron van energie zonder dat ze erg veel wegen. Kijk ook eens of je tijdens de trektocht je drinkflessen opnieuw kan vullen, zodat je niet al te veel water moet meenemen. Niets is zo lekker als ijskoud gletsjerwater in de zomer 😉
Hopelijk heb ik jullie hiermee al een heel eind op weg geholpen bij de voorbereiding van je meerdaagse trektocht. Aarzel niet om vragen te stellen moest je die nog hebben. Wie nog andere tips heeft om het gewicht van de rugzak te beperken: laat ze gerust achter in de comments!
Comments
4 CommentsStéphanie
feb 26, 2016Wat een fijn artikel! Dit jaar zou ik graag een fatsoenelijk grotere rugzak willen aanschaffen maar ik vind het nogal een uitdaging om de juiste te kiezen. Wat ik ook altijd lastig vind, is zo min mogelijk gewicht en spullen meenemen. Ik ben echt geen ster in inpakken. Je hebt wel gelijk, het heeft eigenlijk geen zin om die extra paar schoenen mee te sjouwen, maar toch.. Leuke illustrerende foto’s ook weer, in Canada gemaakt als ik mag gokken?
Wanderer’s Blues
apr 6, 2016Jep, alle foto’s van onze reis door Canada. 🙂 Inpakken gebeurt bij ons steeds op de allerlaatste moment, dus daar komt ook altijd heel wat twijfel bij kijken. En de laatste twijfel is steevast extra schoenen of niet! 😉 Laatst in Marokko nam ik er wel mee en Jeroen niet. Daar had hij ter plekke toch wat spijt van, omdat na zo’n zware tochten je voetzolen wel wat branden. Onze rugzakken waren daar helemaal niet zwaar, dus het had makkelijk gekund. Maar deze zomer in Noorwegen zal het anders zijn. Daar telt elke 100g!
patrickliebens
apr 5, 2016Leuk artikel. Misschien ter aanvulling. Ik heb een Buff mee. Die kan ik als sjaal gebruiken, als hoofddoek en die prop ik vol met kleren en dan heb ik een kussen. Zalig om mee te slapen.
Wanderer’s Blues
apr 6, 2016Dank je voor de aanvulling, Patrick! Ik heb zo nog nooit over mijn Buff nagedacht. Meestal prop ik wat fleeces en T-shirts in de top van mijn slaapzak en Jeroen neemt zelfs een klein hoofdkussen mee (wat een plaatsverspilling vind ik)! Niet helemaal ideaal, dus we gaan jou tip de volgende keer zeker eens uitproberen. 🙂